Insinööri-lehti

Parin tonnin mobiilistereot

Kunnon hifistelijälle ei vähä riitä. Kaiuttimien pitää olla valmistettu parhaista komponenteista, ja niissä pitää olla massaa ja läpimittaa. Optimaalinen sijoittelu löytyy vasta pitkän säätämisen jälkeen. Signaali etenee kultaisia kaapeleita pitkin.

Parhaimmat stereot kulkevat kuitenkin mukana ja toimivat ilman verkkovirtaa.

Harras musiikin, äänten ja hiljaisuuden ystävä suuntaa kesälomalla sinne, missä ei ole muita. Siis muita ihmisiä. Ja mökää. Sellaisen ympäristön tarjoavat Lapin erämaat.

Patarummutkin vaimenevat Musiikkitalossa.

Popmusiikissa tyypillinen tahtilaji on neljä neljäsosaa. Biisi on kuunneltu läpi kolmessa minuutissa. Seuraava on aloitettava ennen kuin edellinen loppuu. Luonnossa liikkuessa tahtilajia on sitä vastoin vaikea erottaa. Askelten risahdukset, purossa täyttyvän juomapullon pulputus ja trangian porina noudattavat omaa, polveilevaa, joskus arvaamatonta tahtiaan. Koskaan ei tiedä, mihin opus loppuu ja mistä seuraava alkaa. Se on luonnon omaa ristihäivytystä.

Linnut muodostavat satumaisen sinfoniaorkesterin. Instrumentteja on niin paljon, ettei kaikkia tunnista, vaikka kuinka kuulostelisi. Live-esityksessä jokainen pieni piipitys on aidosti improvisoitu ja ainutkertainen.

Kun tuuli oikein tuivertaa ja sade hakkaa teltan tiukaksi viritettyä kangasta, patarummutkin vaimenevat Musiikkitalossa. Ja mitä kurjempaa ulkona, sitä mukavampaa vetäytyä kaiuttomaksi akustoituun makuupussiin. Tähän ambientiin on hyvä nukahtaa, eikä soittimeen tarvitse asettaa uniajastinta.

Aamulla saattaa herätä kirkkaaseen auringonpaisteeseen ja silti olla ihan varma, että sataa. Kas, ropinaa syntyy myös kangasta vasten törmäilevistä hyttysistä. Kaikki hyttyslajit eivät tosiaan inise.

Kauniilla säällä voi suojaisassa painanteessa havahtua liki täydelliseen hiljaisuuteen. Silloin voi kuulla aurinkotuulen huminan ja sopulien salaisimmat ajatukset.

Hyvistä kaiuttimista ei lähde hirveää määrää desibelejä, vaan niistä erottuvat puhtaasti hennoimmatkin äänet. Teltassa on kaksi ilma-aukkoa, joista ilman värähtelyt kulkevat miksaamattomina sisään. Sitä luonnollisempaa stereoääntä saa hakea.

Stereot ovat ilmaiset. Tai ne tulevat kaupan päälle, kun on hankkinut ensin kunnon retkeilyvarusteet telttoineen sekä meno-paluuliput yöjunaan Rovaniemelle ja bussiin sieltä eteenpäin Lapin korpeen.

Janne Luotola
Insinööriliiton tiedottaja