Insinööri-lehti

Liikunta poistaa koronastressiä

Koronavirus on aiheuttanut murhetta niin työpaikalla kuin vapaa-ajalla. Murheet ovat yksilöllisiä. Varmaan on heitäkin, jotka ovat porskuttaneet viime viikot kuten ennenkin.

Tilanteen aiheuttamat ongelmat voivat olla taloudellisia, mutta eristäytyminen ja jatkuva etätöissä työskentely voi ottaa henkisesti koville, kun sosiaalinen kanssakäyminen vähenee. Puhutaan myös koronastressistä.

Monelle meistä liikunnan harrastaminen on keskeinen osa elämää. Poikkeustilassa monet suositut urheilu- ja liikuntalajit ovat sulkeutuneet pois mahdollisuuksien joukosta. Suorituspaikat ovat olleet kokonaan kiinni tai käyttö hyvin rajattua. Vaihtoehtoja on ollut kaksi: vähentää omaa liikuntaa tai keksiä tutun lajin korvaajaksi jotain uutta.

Metsässä liikkuminen nousi suureen suosioon.

Moni on löytänyt tutun harrastuksen tilalle lajin, jonka harrastaminen on edelleen mahdollista. Kyse on ulkolajeista, joita voi harrastaa yksin tai muutaman hengen ryhmissä. Näissä lajeissa suorituspaikoilla on niin sanotusti katto korkealla ja seinät leveällä.

Tällaisia korona-ajan lajeja ovat muun muassa kävely ja juoksu, suunnistus, pyöräily, golf, frisbeegolf ja luonnossa liikkuminen, retkeily. Näitä lajeja on helppo harrastaa niin, että viranomaisten ohjeet tulevat täytetyksi. Ulkoilmassa on sittenkin aika helppo liikkua niin, että riittävä turvaväli tulee pidettyä naapuriin.

Tämä on näkynyt myös joidenkin lajien harrastajamäärissä, esimerkiksi suunnistuksessa. Kun kuntorastitapahtumia järjestävät suunnistusseurat muokkasivat toimintaansa koronaviruksen ohjeistuksen mukaiseksi, metsässä liikkuminen nousi uusilla haasteilla suureen suosioon.

Poikkeusoloissa kuntorastit piti muuttaa omatoimimuotoon. Kartat ostetaan etukäteen, ajanottoa ei ole, ja suunnistamisen ajankohdan maastossa voi valita viikon aikavälillä. Näin vältetään ihmisten kokoontuminen ja kosketusongelmat.

Jokainen ymmärtää, että näillä ohjeilla metsässä liikkuminen on turvallista. Tarvittavat parin metrin turvavälit on helppo pitää, jos sattuu näkemään jonkun muun samaan aikaan maastossa.

Näille omatoimirasteille kartta ostetaan verkkopalvelun kautta. Sen saa käyttöönsä sähköpostilla, postin kotiin tuomana tai hakemalla tietyistä noutopisteistä. Rastit ovat maastossa viikon ajan, ja paikat vaihtuvat viikosta toiseen tavallisten kuntorastien tapaan.

Nyt ei pidä jäädä tuleen makaamaan, tai pikemminkin kotisohvalle: korona-aikana on tärkeä muistaa huolehtia terveydestään ja kunnostaan liikkumalla tavalla tai toisella. Tutkitusti luonnossa liikkuminen parantaa fyysistä kuntoa, lievittää stressiä ja parantaa mielialaa.

Ole siis herkällä korvalla, kuule lähimetsien houkutteleva kuiskaus ja lähde vaikka omatoimirasteille.

Jouko Malinen
Insinööriliiton edunvalvontapäällikkö