Insinööri-lehti

Heimopäällikön paluu

Autiomaassa tiipiiden keskellä jurnuttaa loistelias sulkapää. Pienet intiaanit tanssivat piirissä ja saavat taivaan satamaan. Hahmo murahtaa: Ugh, Istuva Härkä olla tyytyväinen!

Päällikkö voisi olla revitty Lucky Luke -sarjakuvasta, mutta heimopäällikkö ei ole vain sepitettä vaan ihan oikea ansiotoimi.

Tilastokeskus luokittelee työntekijät eri ammatteihin. Luokituksessa on tuhansia eri tehtävänkuvia – ja kyllä, yksi niistä on heimo- ja kyläpäällikkö.

Heimopäällikkö luuraa ammattien seassa alue- ja paikallishallinnon johtajien ja ylimpien virkamiesten sekä järjestöjen johtajien välissä. Voimme ehkä kuvitella liiton puheenjohtajan ja pääkaupungin pormestarin laatimassa kasvulinjauksia kansallispukuun sonnustautuneen heimopäällikön kanssa.

Vaikka tämä ammattiluokka on olemassa, se ei ole Tilastokeskuksella käytössä. Heidän määräänsä ei siis lasketa.

Vuodelta 2010 peräisin oleva ammattiluettelo sisältää useita erikoiselta kalskahtavia ja käyttämättä jääneitä tehtävänimikkeitä, koska se perustuu Kansainvälisen työjärjestön ILOn luokitukseen. Luokitus on epäilemättä vanhentunut, ja sitä on aika uudistaa. Tilastot kertovat huonosti työelämästä, jos tieto luokitellaan epämääräisellä tavalla.

Älkää käsittäkö väärin: heimo- ja kyläpäällikköä ei pidä poistaa luokituksesta, vaan päinvastoin – se pitää ottaa käyttöön.

Valmetin autotehdas haki viime vuonna koulutukseen robottien heimopäälliköitä eli robottiprosessinhoitajia. Vuokratyöyhtiö Heimo työllistää heimopäälliköitä, jotka huolehtivat henkilöstöhallinnosta. It-yhtiö Siilillä heimopäälliköt vastaavat sisäisestä kommunikaatiosta ja toimivat vertaistukena. Sulkapäät painavat duunia myös majoituspalveluja tarjoavalla Hiisi Homesilla.

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta enteili viimevuotisessa raportissaan, että ajan saatossa työtehtävät muuttuvat entistä tarkoituksellisemmiksi ja osaksi suurta tarinaa. Heimopäällikkö mainitaan esimerkkinä työstä, jolla on tarkoitus.

Me hämäläiset, karjalaiset, pohjalaiset, savolaiset, uusmaalaiset ja varsinaissuomalaiset ja muut elämäntapaintiaanit tarvitsemme omat heimomme ja omat johtajamme. Me tarvitsemme sotakirveitä, rauhanpiippuja ja kasvomaalauksia. Me tarvitsemme heimopäälliköitä, sulkapäähineillä tai ilman.

Janne Luotola
Insinööriliiton tiedottaja