Kemianteollisuudessa tammikuu oli hyvä kuukausi.
Insinööri-lehti talous

Teollisuuden tilaukset ja tuotanto laskivat tammikuussa

Teollisuuden tuotantoluvut painuivat pakkaselle tammikuussa. Kemianteollisuus oli positiivinen poikkeus.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan tammikuussa 1,6 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin.

Yritykset saivat tammikuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän kemianteollisuudessa. Toimialan tilaukset kasvoivat 8,7 prosenttia vuodentakaisesta. Muilla teollisuuden alatoimialoilla tilaukset laskivat. Metalliteollisuudessa tilaukset laskivat vuodentakaisesta 0,7 prosenttia ja paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla 9,4 prosenttia.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto väheni tammikuussa 0,8 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli 1,8 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

Päätoimialoittain tarkasteltuna kausitasoitettu teollisuustuotanto oli tammikuussa kasvussa ainoastaan elintarviketeollisuudessa, jossa kasvua oli 1,0 prosenttia, ja kemianteollisuudessa 0,1 prosenttia. Muilla päätoimialoilla teollisuustuotanto laski edellisestä kuukaudesta. Tuotannon lasku oli voimakkaimmillaan 11,3 prosenttia sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa.

Kuva: Barbro Wickström /Mostphotos