Insinööri-lehti

En vastusta hallitusta

Orpon hallituksen ohjelmasta ja sen toimeenpanosta on juuri nyt paljon keskustelua. Joku puolustaa ja pitää hyvänä, aika moni myös kritisoi.

Hämmentävää on ollut tapa, jolla kritiikkiin on suhtauduttu. Varsinkin hallituksen työelämätoimia kritisoivia syytetään siitä, että he vastustavat hallitusta. Syytetään hallituksen kaatajiksi – esitetään värikkäitä, vuoden 1918 tapahtumiin liittyviä kielikuvia poliittisesta suuntautumisestakin.

Voin hyvällä omallatunnolla sanoa, että itse en vastusta hallitusta. Hallitus on kansanvaltaisten vaalien jälkeen asianmukaisesti valittu. Se on ohjelmansa kirjoittanut oman prosessinsa kautta ja asiantunteviksi katsomiansa henkilöitä sekä tahoja kuullen.

Näin kuuluu demokratiassa ollakin. Hallitus on vaalituloksen mukainen. Ei toki ainoa mahdollinen vaihtoehto, mutta vaalituloksen mukainen.

Minusta pohjoismainen malli on luottamus ja sopiminen.

Löydän hallituksen ohjelmasta hyvää, useitakin asioita. Siellä on aivan oikea sitoutuminen tki-menojen kasvattamiseen. Vain osaava ja tekniikkaan investoiva kansakunta pärjää.

Ohjelmassa on hyvä suunta teollisten investointien suhteen. Suomi ei pärjää ilman teollisuutta, tulevaisuudessakaan. Perusopetusta kehitetään, työhyvinvointia halutaan edistää – oikein hyvä.

Toimista löytyy myös vastustettavaa. En ylipäätään pidä perusteltuna sitä, että työmarkkinoiden toimintaan puututaan hallituksen toimesta yksipuolisesti.

Toimia perustellaan pohjoismaisella mallilla. Minusta ja tietääkseni pohjoismainen malli työmarkkinoilla on luottamus ja sopiminen. Sitä ei tästä toimintatavasta oikein löydy. Tätä vastustan.

Paikallisen sopimisen ulottaminen myös niihin yrityksiin, jotka eivät halua pelata yhteisillä säännöillä ja sopimusosapuolten ohittaminen paikallisissa sopimuksissa. Vientimallin kirjaaminen lakiin. Lomautusilmoitusajan puolittaminen ilman mahdollisuutta sopia paremmin.

Esimerkkejä sopimusjärjestelmän muuttamisesta. Näille toimille on vaikea löytää perusteltuja tarpeita tai työllisyysvaikutuksia. Niitä vastustan.

Hallituksen ohjelma pyrkii leikkaamaan valtion menoja. Eniten toimet kohdistuvat niihin, joiden asema on kaikkein heikoin. Asiaa voi toki tarkastella monin tavoin, mutta vastustan ajatusta, että tämä on ainoa vaihtoehto.

En vastusta hallitusta, vastustan osaa sen toimista. Hallituksella on täysi oikeus tehdä ohjelmansa mukaisia toimia. Yhtä suuri oikeus on minulla, kaikilla kansalaisilla ja kansalaisyhteiskunnalla järjestöt mukaan lukien, vastustaa näitä toimia. Sekin on demokratiaa.

Petteri Oksa
Insinööriliiton edunvalvontajohtaja