Insinööri-lehti

Älä ulkoista työnhakua

Mikä olisi helpompaa, kuin ulkoistaa työnhaku muille. Joku muu soittaisi yritykset ja tarjoaisi osaamistani heille. He menisivät puolestani haastatteluun ja antaisivat takuun, että onnistun työssäni.

Muuten hyvä, muttei toimi. Toki tällaisiakin palveluja on tarjolla, jos kukkarossasi on liikaa rahaa.

Hän tekee näkyväksi, miksi ’hyvä tyyppi’ saa paikan.

Uravalmentajan tehtävänä on tehdä näkyväksi työnhaku taitolajina. Koska Insinööriliiton jäsen joutuu hakemaan töitä harvoin – joko halusta tai pakosta – on ymmärrettävää, että kokemus nykyaikaisen rekrytoinnin vaatimuksista on heikko. Koronapandemian takia haun opettelu on monille uutta kymmenien vuosien jälkeen.

Töitä on kyllä tarjolla, mutta edelleen vain yksi voittaa per työpaikka. Viimeisten 12 kuukauden aikana yli 7500 yritystä on hakenut vähintään kolmea osaajaa. Tämä taloustaantuman aikana.

Ei siis ole yllätys, että Insinööriliiton työpaikkatorilla paikkoja on 120 prosenttia enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa. Ja kasvu on todella rajua. Samaan aikaan työpaikkoja on suhteessa entistä enemmän piilossa.

Kun saat uravalmentajalta neuvoja hakemuksen ja CV:n yksilöimiseksi ja LinkedIn-sivustosi kuntoon laitossa, pystyt ne tekemään laadukkaasti. Kun saat ohjeet, kuinka vastaat laadukkaasti työhaastattelussa kysymyksiin, sinun ei tarvitse miettiä, mitä se tarkoittaa.

Jos taas olet ollut pitempään työttömänä ja uraneuvoja kehottaa sinua opiskelemaan työnhaun ohessa, hän ajattelee vain sinun etuasi. Hän tekee konkreettisesti näkyväksi sen, miksi ”hyvä tyyppi” saa työpaikan. Noudata hänen ohjeitaan.

Uraneuvoja antaa eväät, mutta itse tekemistä et voi hänelle ulkoistaa. Jos ulkoistat, olet kuin työntekijä, joka ajattelee, että hänelle pitäisi maksaa palkkaa, vaikka joku muu tekee työn.

Jouni Röksä
Insinööriliiton koulutuspäällikkö