Vuonna 2024 työsuojeluviranomainen sai 630 yhteydenottoa työsyrjinnästä, mikä oli yli kaksikymmentä prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Useimmiten neuvoa kysyivät työntekijät ja työnhakijat, jotka pohtivat, voiko heidän kokemuksessaan olla kyse syrjinnästä.
Yhteydenotoista 186 johti valvontapyyntöön ja 109 tarkastukseen. Vajaa puolet tarkastuksista koski työsuhteen päättämistä, reilu neljäkymmentä prosenttia syrjintää työsuhteen aikana ja noin kymmenen prosenttia työhönottoa. Usein syrjintäperuste vaikutti työtehtäviin, työvuoroihin tai työsuhteen ehtoihin.
Eniten tarkastukset liittyivät terveydentilaan, seuraavaksi eniten henkilökohtaisiin syihin ja kolmanneksi alkuperään, kieleen tai kansalaisuuteen perusteella. Noin neljänneksessä tarkastuksista havaittiin syrjintää, jolloin työnantajaa velvoitettiin korjaamaan toimintaansa.
Lisäksi tehtiin 760 tarkastusta ulkomaisen työvoiman käytöstä, joissa syrjintää havaittiin 7,5 prosentissa tapauksista, etenkin palkkauksessa ja työsuhteen ehdoissa.
Syrjintätilanteet ovat usein monisyisiä, eivätkä kaikki tule ilmi. Neuvoa voi kysyä työsuojeluviranomaiselta.
Kuva: Albert Yuralaits /Mostphotos