Insinööri-lehti

Tuuleen ja tuiskuun

Panimme sitten tänään työmaan kiinni muutamaksi viikoksi ja lähdimme kesälomalle. Palkanmaksaja oli omat laskelmansa tehnyt jo kevättalvella ja tullut siihen tulokseen, että on kaikkien kannalta parempi, että kaikki pitävät lomansa samaan aikaan.

Torstain kahvitunnilla asiaa porukalla pähkäilimme ja totesimme olevan aivan sama, missä me heinäkuun sadetta pidämme. Joten ei muuta kuin shortsit jalkaan ja menoksi tuuleen ja tuiskuun, meinaan vaan, sellaiseksi suomalainen kesäsää tuntuu pysyvästi kääntyneen.

Toista se oli ennen vanhaan. Varttuneempi väki siinä kahvia ryystäessä muisteli nuoruuden kesiä kunnon heinäpoutineen. Kelpasi siinä kutea molempien, kalojen ja mopopoikien.

***

Sievänen otti jokin aika sitten vallitsevan skandinaavisen säätyypin puheeksi oppineen luonnontieteilijän kanssa. Siinä tuli manattua kaiken maailman ennustaeukkoja ja -ukkoja, jotka ovat viisastelleet ilmaston lämpenemisestä.

–Taitaa olla humpuukia koko ilmastonmuutos, Sievänen kalisutteli hampaitaan kymmenen asteen kesäillassa.

Sitä ei olisi pitänyt sanoa. Luonnontieteilijä aloitti oitis yli vartin monologin ilmastonmuutoksesta. Pääviesti tuli selväksi; siltainsinööri ei ymmärrä ilmastonmuutoksen päälle tuon taivaallistakaan.

***

Ilmeisesti asia onkin niin, että ei ilmaston lämpeneminen tuokaan meille suomalaisille aikaisempaa komeampia kesäsäitä viikkojen helteineen. Koska kyse on ilmaston keskimääräisestä lämpenemisestä, asia voi olla täysin päinvastoin.

Sievänen kuuli kolean kesäillan ratoksi luonnontieteilijältä ennusteen entistä leudommista ja vähälumisimmista talvista, joka tarkoittaa syksyn pimeyden, vesisateiden ja kurakelien venymistä pitkälle yli jouluun. Ja talven lämpeneminen on keväästä ja alkukesästä pois; vettä sataa, tuulee ja on koleaa, niin kuin nyt nähty on.

Kyllä ilmastomuutoksen keskellä kesäsäätäkin on, mutta se voi olla aiempaa lyhyempi jakso ja ajoittua enemmän loppukesän puolelle. Tai sitten ei, ilmaston lämpenemisen vaikutuksia on kuulemma perin vaikea täsmällisesti arvioida.

***

Kuinka ollakaan, keskustelusta tuli kotanakin puhuttua paremman puoliskon kanssa sillä seurauksella, että yhdessä päätimme varmuuden vuoksi uusia kesämökin vanhan huopakatteen nykyaikaisella, tiilikuvioidulla kattopellillä.

Joten kattohommissa kuluu Sieväsen kesäloman ensimmäiset päivät, jos vain säät sen sallivat. Onneksi vanha Nieminen lupasi tulla auttamaan sauna-, grillimakkara- ja keskiolutpalkalla.

Voi olla, että siinä tulee vielä uudelleen muisteltua niitä lapsuuden ja nuoruuden hellekesiä. Olihan ne aikoja.