Insinööri-lehti

Palkansaajan painajainen

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n puheenjohtaja Ilpo Kokkila esiintyy tämän tästä julkisuudessa rehtinä ja reiluna tupomiehenä. No, ehkä ei ihan sanantarkasti niinkään, mutta ainakin hän löytää keskitetyistä ratkaisuista myös hyviä elementtejä.

Onkohan kukaan muistanut EK:ssa kertoa Kokkilalle, että sellaisten puheiden liiallinen levittäminen voi työnantajien linnakkeessa olla nykyään vaarallista?

* * *

Kokkila julisti keskitetyn ratkaisun hyviä puolia varsin lämpimään sävyyn myös ylemmille toimihenkilöille viikko sitten Helsingissä pidetyssä YTN Summitissa. Siihen lämpö ja innostus jäivätkin, ainakin kuulijoiden kannalta.

Mikään yllätys ei ollut, että Kokkila painotti noin 250 salissa olleelle ylemmälle toimihenkilölle, että on syksyn sopimusten muoto mikä tahansa, palkankorotuksiin ei ole varaa. Tarjolla on siis nollaa, jos sitäkään.

* * *

Melkoista siviilirohkeuttakin elinkeinoelämän nokkamiehestä löytyy. Kun Kokkila oli kertonut yritysten ahdingosta ja olemattomasta palkankorostusvarasta, hän kehotti kaikkia kuulijoita kätkemään nämä sanat sydämeensä, tutkiskelemaan niitä ja levittämään tätä sanomaa eteenpäin omilla tahoillaan. Jos ei nyt aivan näillä sanoilla, niin ainakin noin kuvainnollisesti.

Iso osa osallistujista oli yritysten luottamushenkilöitä, jotka kohottelivat kulmakarvojaan kuullessaan tämän ystävälliseen sävyyn lausutun neuvon ja kehotuksen.

Sievänen veikkaa, että tällä kertaa Kokkilan sanat kaikuivat kuuroille korville.

* * *

Aina valpas media on kertonut, että Kokkilan sijoitusyhtiö omistaa merkittävän osuuden pikavippiyhtiöstä, joista kai aika harvalla on mitään hyvää sanottavaa.

Pikavippiyhtiöiden lainojen ehdot ja korot ovat huippuluokkaa, siis lainanantajalle. Takaisinperinnässäkin otteet voivat kai pahimmassa tapauksessa olla aika tylyjä.

Palkansaajan painajainen saattaa toteutua, jos Etelärannassa keksitään koplata elinkeinoelämän kovimmat ajatukset pikavippibisnekseen. Syksyn neuvottelupöytään esitys, joka antaa yrityksille mahdollisuuden maksaa palkankorotukset pikavippeinä, jotka saa myöhemmin periä takaisin kovalla korolla.

Toisaalta, mitä uutta tässä noin asenteen tasolla on?

* * *

Helsingin Seudun Liikenteellä on radiossa mainoskampanja. Tarjolla on ilmaista matka-aikaa kahdeksi viikoksi.

Moni firma on ollut ylemmille toimihenkilöille paljon hövelimpi jo vuosien ajan. Tarjolla on ollut ilmaista matka-aikaa koko työsuhteen ajaksi.

Ne ovat tosin olleet työmatkoja ja ilmaisia myös työantajalle, kun ylempi toimihenkilö on laitettu matkustamaan työasioissa ilman sentinkään korvausta.