Insinööri-lehti

Meillä kaikilla on niin mukavaa

Maan hallituksessa on varmaan seuraavien viikkojen aikana hiton hauskaa, mikäli vanhaan sanontaan on uskominen. Pitojen pitää nääs parantua, kun väki vähenee.

Ja väheneehän se, ainakin hallituksesta. Ensin lähti vasemmistoliitto. Eilen vihreille tuli vallanpitämisen mitta täyteen, kun hallituksen enemmistö päätti viedä Fennovoiman täydennetyn ydinvoimalupahakemuksen eduskunnan käsittelyyn.

Tai itse asiassa eihän hallituksessa väki sittenkään vähene. Vihreiden pako hallituksesta tekee pari kansanedustajaa onnelliseksi, kun kokoomus ja SDP jakavat vihreiden perinnön puoliksi. Onhan se komeaa olla eduskuntavaalien alla ministeri, vaikka vain vähän aikaa.

* * *

Vihreät lähtee siis hallituksesta ydinvoiman takia, ja tämä poistuminen ei ole ensimmäinen kerta. Edellisen kerran vihreät jätti leikin kesken toukokuussa 2002, kun eduskunta hyväksyi viidennen ydinvoimalan lupahakemuksen.

Toiminta näyttää päällisin puolin varsin linjakkaalta, mutta pahalla tahdolla linjasta voi löytää säröjäkin. Viime vaalikaudella vihreät jäi hallitukseen, vaikka hallitus esitti ja eduskunta hyväksyi kaksi lupaa uusille ydinvoimalaitoksille.

Siis kesällä 2010 kaksi myllyä oli vihreille jokseenkin okei, reilu neljä vuotta myöhemmin yksikin on liikaa. Ota tästä nyt selvää, mutta voi olla, että tällä kertaa puolueelle napsahtaa edellistä kertaa pidempi päivystysvuoro oppositiossa.

* * *

Kahden puolueen väistyminen hallituksesta takavasemmalle aiheuttaa pientä päänvaivaa pääministeri Stubbille. Tilanne on nimittäin sellainen, että hallituksen enemmistö eduskunnassa on loppukauden ajan seitinohut, vain 102 kansanedustajaa.

Kun vielä eduskunnan puhemies ei saa äänestää, hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä puntaroidaan jokaista poissaolopyyntöä erittäin tarkasti. Toki sama vahtiminen poissaolojen kanssa on oppositiopuolueilla, jos ne aikuisten oikeasti haluavat laittaa hallituksen nurin ennen aikojaan.

Oppositiossa on ainakin jo spekuloitu – innokkaimmat suorastaan riemuinneet – että jokohan maassa nähtäisiin sellainen ihme ensimmäisen kerran sitten vuoden 1958, että hallitus kaatuu välikysymyksen luottamuslauseäänestykseen.

* * *

Tiedä sitten, mikä kansakunnan ja kansalaisten kannalta olisi viisainta, hallituskriisi ja ennenaikaiset eduskuntavaalit keskelle vaikeaa kansainvälistä tilannetta vai vakaa parlamentaarinen meno normaalilla poliittisella suunsoitolla höystettynä?

Työllisyystilanteen kannalta hallituksen vaihtuminen voisi olla viisasta. Toiseksi suurimman oppositiopuolueen puheenjohtaja Juha Sipilä on nimittäin luvannut hommata yksistään biotalouteen töitä 50 000 uudelle käsiparille, kunhan nykyisestä hallituksesta aika jättää.

Kovat ovat oppositiojohtajalla puheet, melkein tulee entinen työministeri Urpo Leppänen mieleen.  Mutta Sipilä, hän taitaakin olla insinöörismies.