Insinööri-lehti

Kaiken maailman ketkuja

Voitte uskoa, että työmaalla on tällä viikolla ollut muutama kiukkuinen työmies. Vaikka ei maanantain Yleisradion MOT-ohjelma mikään journalistinen riemuvoitto ollut, se kävi selväksi, että pelkästään yhden panamalaisesta asianajotoimistosta tavalla tai toisella vohkitun aineiston perusteella maailmassa kierretään paljon veroja.

Ja kaikki ei ole sitä ”lain sallimaa verosuunnittelua”, ohjelman perusteella osa toiminnasta on ihan sitä itseään, vähintäänkin puolirikollista puuhaa. Vai mitä sanotte siitä, että päivämääriä muutetaan jälkikäteen, aikaa sitten kuolleiden ihmisten nimikirjoituksia löytyy papereista ja sitä rataa.

Kyllä vihaksi pistää jopa Sieväsellä. Mikä pahinta, pankit ja liikejuristit auttavat näitä ketkuja ja rikollisia välttämään veroja. Ja tavallinen, keski- ja hyvätuloinen palkansaaja maksaa viulut, kun veroparatiiseihin katoavien veroeurojen takia ei voida kuin kiristää ansioverotusta. On se sanonko mistä!

***

Vanha Nieminen tietenkin on asiasta suurinta ja kovaäänistä mekkalaa pitänyt. Ymmärtäähän tuon: Sievänen on moneen kertaan illan myöhäisinä tunteina kuullut tarinan siitä, miten kultaisella 1980-luvulla joku kateellinen naapuri oli käräyttänyt Niemisen kaverin uuden omakotitalon kattotuolien naputtelusta.

–No eihän siihen aikaan kaikkia asioita muistanut hoitaa. Oli monta rautaa tulessa, nuori muija, mukulat ja kaikki. Mikä ihme siinä on jos yksi pikku iltapuhde unohtui verottajalle ilmoittaa, selitys kuului.

Ainakin verokarhulta Nieminen oli kuulemma saanut jonkinlaiset rapsut, mikä ilmeisesti painaa miestä hautaan saakka. Eikä suhtaudu ymmärtäväisesti pimeisiin bisneksiin, tekee niitä sitten upporikas sijoittaja tai tavallinen työmies.

***

Mutta pieniä ne ovat silakat joulukaloiksi: verojen välttely on paheksuttavaa puuhaa, tekee sitä isossa tai pienessä mittakaavassa, mutta niin se vaan on, että isot herrat tuntuvat olevan enemmän kiinnostuneita viiden euron pitsojen pyörittämisestä ja muusta puuhastelusta kuin isojen kalojen pyydystämisestä.

Kyllä sitä taas on tällä viikolla kuultu paheksuntaa niin oikealta kuin vasemmalta, hallituksesta ja oppositiosta, mutta kun pitäisi oikeasti ryhtyä tuumasta toimeen, hiljaista tulee. Valiokunnat, toimikunnat ja pienemmät työryhmät selvittävät jälleen kerran veronkiertoa ja veroparatiisien käyttöä, mutta siihen se taitaa jäädä.

Hyväksi huonoksi esimerkiksi kelpaa hallitus, joka vaalikauden alussa ensi töikseen vähensi harmaan talouden torjunnasta miljoonatolkulla rahaa. Maalaisjärjellä voisi ajatella, että etenkin viime aikojen uutisten perusteella sinne jos johonkin kannattaisi vähän panostaa.

–Talousrikollisuus, veronkierto ja muu harmaa talous, ne ovat kuulkaa sellaisia pajatsoja, että kun ne saadaan kuriin, syntyy kyllä ansioverotuksen laskemiseen liikkumavaraa vähintään yhden kilpailukykysopimuksen verran. Mutta kun ei kiinnosta, Nieminen ilmoitti.

***

Perjantain kahvitunnilla sitäkin päivittelimme, että on maailma mennyt mallilleen, kun poliittista valtaa käyttävien pitää vakavasti miettiä, voiko aggressiivisen verosuunnittelun eli veronkierron suitsiminen olla haitallista talouskasvulle.

Niin että jos me täällä Suomessa ja Euroopan unionissa alamme laittaa filunkipeliä kuriin, isot rahat siirtyvät maihin, jossa ei olla niin nöpönuukia jokaisen pykälän noudattamisen päälle.

Nieminen suomensi tämän asian niin, että demokraattisissa länsimaissa poliitikot tosissaan pohtivat ja laskevat, mikä moraaliton tai jopa rikollinen toiminta kannattaa sittenkin hyväksyä tai katsoa läpi sormien.

–Finanssitalous vie ja politiikka vikisee, tömäytti Nieminen, otti hanskansa ja lähti töihin.