Vinssi-ryhmä kokoontui kerran viikossa.
Niko Häkkinen osallistui kesän Vinssi-ryhmään.
Insinööri-lehti

Uusia Vinssi-ryhmiä käynnistyy Turussa ja Salossa

Kesä-elokuussa ryhmä korkeasti koulutettuja työnhakijoita kokoontui Turussa yhdeksän kertaa sparraamaan ja tukemaan toisiaan työnhaussa.

Vinssi-ryhmän nimellä kulkeva toiminta on vertaistoimintaa, jolla pyritään auttamaan työnhakijoita tunnistamaan ja markkinoimaan omia vahvuuksiaan ja osaamistaan työnhaussa. Ryhmän vetäjä on aina itse aiemmin ryhmään osallistunut vertainen.

Ryhmään osallistujilla on eri koulutustaustoja, mikä on osallistujien mielestä Vinssi-toiminnan vahvuus. Tällä kertaa ryhmässä oli kasvatustieteilijöitä, kauppatieteilijä, diplomi-insinööri, filosofian maistereita ja filosofian tohtori. Osa oli vastavalmistuneita, kun taas osalla oli jo pidempi työura takanaan.

– Oli mahtavaa keskustella näkemyksistä ja jakaa mielipiteitä työnhakuun liittyvistä asioista, ryhmään osallistunut insinööri ja DI Niko Häkkinen sanoo.

– Asiat eivät ole mustavalkoisia ja me kaikki olemme yksilöitä. Siksi työmarkkinoilla on tärkeää ymmärtää muita ihmisiä näkemyksineen ja näin rikastuttaa omaa ajatteluaan, hän jatkaa.

Ennakkoteemoista riitti puhuttavaa

Joka tapaamisessa oli eri, ennakkoon määritelty teema. Aktiivisen ja keskustelevan ryhmän myötä teemoista syntyi spontaaneita keskusteluita, joiden avulla osallistujien omat arvot, osaaminen ja tavoitteet kirkastuivat.

Keskustelut myös antoivat itsevarmuutta tuottaa uskottavia työnhakuasiakirjoja ja lisäsi luottamusta omaan ammatilliseen tulevaisuuteen. Mukavan ryhmän myötä työnhaussa säilyi myönteinen vire.

Vinssi-ryhmä kokoontui pääosin kerran viikossa kasvokkain, mutta koronan vuoksi osa tapaamisista pidettiin verkon kautta.

Kesän osallistujista vapaaehtoisia vetäjiä

Syksyllä alkavien ryhmien toimintaa järjestetään tilanteesta riippuen sekä paikan päällä että etänä.

Ryhmän onnistumisesta ja tärkeydestä kertoo jotain myös se, että kesän ryhmästä jopa kolme osallistujaa on halukkaita jatkamaan ryhmän vetäjänä syksyllä alkavissa ryhmissä.

– Kannattaa oikeasti osallistua Vinssi-ryhmätoimintaan. Ryhmä antoi paljon, enemmän kuin osasin ikinä odottaa, Häkkinen kertoo.

Hän toivottaa tsemppiä jokaiselle työnhakijalle.

Vinssi-ryhmiä järjestää Varsinais-Suomessa Urapurje. Vastaavaa toimintaa on myös muualla Suomessa. Uudellamaalla toimii Työnhakuveturi, Pirkanmaalla Uratehdas ja Pohjois-Pohjanmaalla Urasampo.

Myös Insinööriliiton urapalvelu tukee liiton jäseniä työhaussa. Urapalveluun saa yhteyden asiakaspalvelun kautta.

Teksti: Anne Granat-Jukakoski
Kuvat: Anne Granat-Jukakoski ja Niko Häkkisen kotialbumi