Insinööri-lehti

Urapalvelut ja aluetoiminta esillä Tampereella ja Turussa

Syyskiertue keräsi Tampereen historiallisen Olympia-salin täyteen insinöörejä kuulemaan ajankohtaista edunvalvonta-asiaa. Tampereen Insinööreille on alueellinen toiminta tärkeää.

Samaisen päivän aamuna oli aktiivinen järjestö jo kerännyt yli 30 työtöntä Piottyn koulutukseen, järjestänyt työmarkkinatapaamisen 26 luottamusmiehelle ja muille asiasta kiinnostuneille sekä tarjonnut parillekymmenelle seniorilleen lounaan ja tutustumisen tehdasmuseo Vapriikkiin.

– Toimintamme kiinnostaa nyt sellaisiakin, jotka eivät koskaan aikaisemmin ole tilaisuuksiimme osallistuneet, kertoi Tampereen Insinöörien toiminnanjohtaja Jyrki Koskinen.

Yhdistyksen puheenjohtajan Laura Kataisen mukaan erityisesti työpaikkojen lähellä pidetyt luottamusmiestilaisuudet ovat keränneet paikalle laajalti kuulijoita. Näin on käynyt niin Sarakulmassa lähellä Metson toimipaikkaa, Hatanpäässä lähellä NSN:ää ja Hervannassa Nokian kulmilla.

Liiton asiamies Olli Backman painotti sanomansa myönteisiin uutisiin. Hän luetteli niitä monia koulutuksellisia vaihtoehtoja, joita työttömyysuhan alla olevat tai työttömiksi joutuneet voivat hyödyntää. Tarjolla on muun muassa muuntokoulutusta, erikoistumisopintoja, ylempää amk-tutkintoa ja erilaisia ammattitutkintoja, muun muassa johtamiseen painottuvia.

– Insinööripörssi ja liiton urapalvelut ovat erinomainen tuki uutta työpaikkaa etsivälle, Backman mainosti.

Turussa yli 30 kuulijaa

Syyskiertue houkutteli maanantai-iltana Turun upseerikerholle kolmisenkymmentä insinööriä. Keskustelua pohjustivat UIL:n varapuheenjohtaja Pekka Liimatainen ja kenttäpäällikkö Timo Ruoko. Työnjako oli selkeä; Liimatainen puhui työmarkkina-asiaa ja Ruoko liiton koulutus- ja urapalveluista, joille tuntuu olevan kysyntää.

Liimatainen kävi kattavasti läpi kesän ja syksyn työmarkkinatilannetta. Hänen mielestään työnantajapuolen linjan tiukentuminen muun muassa raamisopimuksen osalta edellyttää myös palkansaajien yhteistyötä ja otteen terävöittämistä.

Liimataisen mukaan toimintaa on edelleen jengattava työmarkkinaedunvalvonnan suuntaan, mikä antoi Joonas Suomiselle aiheen kysyä, mitä tapahtuu UIL:n ja insinöörien ammatillis-aatteelliselle toiminnalle, jääkö se edunvalvonnan varjoon.

– Ei työmarkkinaedunvalvonnan terävöittäminen sulje pois insinöörien ammattieettisiä tai – aatteellisia asioita, ei koulutusta, urapalveluja tai muita jäsenille tärkeitä asioita. Ne ovat sovitettavissa yhteen työmarkkinaedunvalvonnan kanssa, Liimatainen vastasi.

Ruoko totesi ”yli kolmenkymmenen vuoden kokemuksella” edunvalvonnan olevan raadollista puuhaa, jossa nuppiluku ratkaisee.
– Se määrää, onko voimaa vai ei, hän sanoi.

Teksti: Ilona Mäenpää (Tampere) ja Jari Rauhamäki (Turku), Insinööriliitto
Kuvat: Jyrki Koskinen (Tampere) ja Jari Rauhamäki (Turku)