Insinööri-lehti

Koulutusvaihtoehtoja ja kansainvälisyyttä

Länsi-Suomessa syyskiertue pistäytyi sekä Kokkolassa että Porissa. Kummallakin paikkakunnalla ura- ja koulutusasiat kiinnostivat, liiton ajankohtaisten asioiden lisäksi.

Kokkolan tilaisuudessa mukana oli pari vastikään luottamusmiehenä aloittanutta. Paikallinen sopiminen herätti keskustelua heidän kesken. Tietotekniikan palvelualalla luottamusmiehenä toimivaa Teemu Jutilaa kiinnosti etukäteen perustiedot palkka-asioista ja neuvotteluista. Yhdet yt-neuvottelut hän on käynyt heti luottamusmiesuran alkajaisiksi. Jälkikäteen Jutila kiitteli iltaa mielenkiintoiseksi ja tiedontäyteiseksi.

Uuden Insinööriliiton kenttäpäällikkö Timo Ruoko tutustutti yleisöä suomalaiseen työmarkkinajärjestelmään. Hän kävi läpi muun muassa tärkeimpiä toimijoita, termejä ja raamiratkaisua.

Tilaisuus oli vuorovaikutteista jo Ruokon puheenvuoron aikana. Virallisen osuuden jälkeen, illallisen äärellä keskustelu puikkelehti aiheesta toiseen. Työnhaun asiakirjat, matka-ajan korvaukset ja jatkokoulutusmahdollisuudet puhututtivat.

YAMK-tutkinto kiinnostaa

Myös Porissa koulutusmahdollisuudet ja liiton tarjoamat urapalvelut herättivät kiinnostusta. Vastikään valmistunut insinööri Risto Judin pohtii jatko-opintoja. Ylempi ammattikorkeakoulututkinto jäi mieleen jo perusopintojen aikana. Taustalla on halu syventää omaa ammattitaitoaan.

UIL:n järjestöjohtaja Mikko Wikstedt toivotti insinöörit ja muut tekniikan alan ammattilaiset tervetulleiksi syyskiertueelle Poriin.
– Uusi Insinööriliitto on yhdistysten luvattu keskusliitto, ja se on meidän rikkaus.

Wikstedt kertoi puheenvuorossaan UIL:n ajankohtaisista kuulumisista, muun muassa kansainvälisistä asioista. Liitto on mukana Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK:ssa. Järjestö tukee muun muassa työntekijöiden  järjestäytymismahdollisuuksia ympäri maailmaa.

UIL oli perustamassa kesällä maailmanlaajuista järjestöä Industri ALL:ia. Se syntyi, kun Maailman Metalli-, Kemia- ja Tekstiiliteollisuusliitot yhdistivät edunvalvontansa ja muun toimintansa. UIL:n jäsenet ovat osana yli 50 miljoonan työntekijän järjestöä.

Urapalvelut vielä tuntemattomia

Timo Ruoko kysyi yleisöltä, kuinka moni tietää UIL:n urapalveluista. Aika vähäinen määrä käsiä nousi ylös. Liiton nettisivuilla osoitteessa www.uil.fi on lisätietoa urapalveluista.

Entinen insinööriopiskelija-aktiivi Jenni Huhtapelto oli päivittämässä tietojaan liiton kuulumisista ja sopimusasioista. Perustiedot hänellä olivat kohdallaan, sillä hän oli Insinööriopiskelijoiden hallituksessa pari vuotta sitten.

– Liitolla tuntuu olevan kattavaa tarjontaa tilaisuuksista ja tapahtumista, sanoi Huhtapelto, joka valmistui keväällä ja sai saman tien vakituisen työn suunnittelijana.

Teksti ja kuvat: Kirsi Tamminen, Insinööriliitto