Insinööri-lehti

Raamisopimuksen arvostelu hämmästytti Hämeessä

Elinkeinoelämän keskusliiton jatkuva syksyllä 2011 sovitun raamisopimuksen arvostelu herätti keskustelua UIL:n syyskiertueen Hämeenlinnan ja Lahden tilaisuuksissa. Lahdessa puhunut puheenjohtaja Pertti Porokari ja Hämeenlinnan tilaisuuden vetänyt varapuheenjohtaja Pekka Liimatainen pitivät EK:n toimintaa työmarkkinasopimisen kannalta arveluttavana.

Hämeenlinnan tilaisuus keräsi Vankilamuseon tiloihin yli 20 kuulijaa. Vaikka entisen vankilan selliosaston käytävä ei ympäristönä ollut ehkä houkuttelevimmasta päästä, se ei tahtia haitannut; Liimataisen ja alueasiamies Olli Backmanin alustukset kirvoittivat paljon kysymyksiä ja kommentteja.

Liimataisen mukaan meno työmarkkinoilla kovenee kaiken aikaa. Yksi esimerkki asenteiden koventumisesta on pitkin syksyä tulleet ilmoitukset yt-neuvotteluiden aloittamisesta kymmenissä yrityksissä. Myös raamisopimuksen jatkuva arvostelu ja siinä sovitun kolmen päivän koulutusvapaan takkuaminen ovat Liimataisen mukaan osoitus työnantajapuolen tiukentuneesta linjasta.

– Näyttää siltä, että sopimuksen toteuttaminen on vaikeampaa kuin koskaan. Se on vahinko, sillä sopimusyhteiskunnassa luottamus syntyy vain pitävän sopimuksen ja sovitusta kiinnipitämisen kautta, Liimatainen sanoi ja muistutti raamisopimuksen tuoneen ennustettavuutta talouteen ja työmarkkinoille.

Urapalvelut kiinnostavat

Alueasiamies Olli Backman kertoi Hämeenlinnan alueen insinööreille ajankohtaista tietoa koulutuksesta ja liiton urapalveluista. Kysymysten ja keskustelun perusteella muuntokoulutukselle ja liiton tarjoamalle urapalveluille on kysyntää.
Backmanin mukaan jäsenille on tarjolla neuvoja ja opastusta lähtien cv:n tekemisestä erilaisten vaihtoehtojen punnitsemiseen.

– Ottakaa rohkeasti yhteyttä, hän opasti.

Tilaisuuden jälkeen päivällisellä keskusteltiin muun muassa siitä, miten syksyn palkankorotuksista on eri työpaikoilla sovittu. Yleinen arvio oli, että sopimuksen tarjoama perälauta on ollut neuvotteluissa tarpeen.

Lahdessa tupa täynnä

Ravintola Fellmanian luentosali oli lähes viimeistä tuolia myöten täynnä tiistai-iltana. Tilaisuuden vetänyt puheenjohtaja Pertti Porokari keskittyi omassa katsauksessaan ajankohtaisiin työmarkkinapoliittisiin asioihin.

Porokarin mukaan kesä ja alkava syksy ovat tarjonneet aiheita enemmän kuin tarpeeksi. Hän kävi läpi raamisopimuksen solmimisen jälkeen eteen tulleita mutkia ja heitti ilmaan kysymyksen, miksi EK ylipäätään lähti raamiin mukaan, jos se herättää jälkikäteen niin paljon arvostelua ja siinä sovittujen asioiden toteuttaminen ottaa näin lujille.

Porokarin mielestä palkansaajien yhteistyö yli keskusjärjestörajojen on jatkossakin välttämätöntä vastavoiman saamiseksi työnantajille. Hänen mukaansa vuoden 2011 syksyn yhteistyö YTN:n, Pron ja Metallin välillä oli hyvä esimerkki toimivasta yhteistyöstä.

 

Teksti ja kuvat: Jari Rauhamäki, Insinööriliitto