Työmarkkina-asiat vetivät paikalle kiinnostunutta yleisöä.
Työkonetta ohjataan sauvalla.
Ohjaamo suunnitellaan ergonomiseksi.
Marjo Naukkarinen ja Satu-Maarit Urtti vierailivat John Deerellä.
Insinööri-lehti vapaalla

Työkoneen ajokoppi suunnitellaan tarkasti

Tehdasvierailu opetti työkoneiden teknologiasta, ja työmarkkinailta antoi järjestöaktiiveille eväitä toiminnan kehittämiseen.

Työehtoasiantuntija Satu-Maarit Urtti ja alueasiamies Marjo Naukkarinen tutustuivat Joensuussa teknologiateollisuuden yritykseen John Deereen.

Amerikkalaisomisteisella John Deerellä on 180 vuoden kokemus maatalous-, rakennus- ja metsäkoneiden valmistajana. Yrityksen perustaja John Deere oli sinnikäs seppä, joka rakensi rikkinäisestä sahan terästä auran ja mullisti maanviljelijöiden työn.

Suomessa yritys työllistää noin 800 henkeä, joista ylempiä toimihenkilöitä on noin 300. Toimipisteitä on Suomessa kaksi: toinen Tampereella, toinen Joensuussa. Vihreänkeltaiset traktorit, metsäkoneet ja harvesterit rakentuvat Joensuun tehtaalla osa kerrallaan.

Niiden eteen on tehty paljon insinöörimäisen tarkkaa suunnittelua ja testausta. Erityisesti ajokopin suunnittelu vaatii tarkkuutta, jotta kuljettajalla on hyvä työskennellä. Uusimmissa malleissa koppi pystyy vakauttamaan itsensä epätasaisella alustalla, ja työergonomia on parempi. Koppien suunnittelussa mukavuus otetaan yhtä lailla huomioon.

Illalla työehtoasiantuntija Urtti ja alueasiamies Naukkarinen kokoontuivat Pohjois-Karjalan Insinöörien ja Joensuun Insinööriopiskelijoiden hallitusten kanssa. Joukko tutustui Insinööriliiton ja neuvottelujärjestöjen työmarkkinatyöhön ja pohti maan hallituksen kaavailemien työelämäuudistuksien vaikutusta insinöörien arkeen.

Urtti avasi kuulijoille sitä, miten työehtosopimustoiminta liiton ja neuvottelujärjestöjen välillä toimii ja mitä liiton asiantuntijoiden työhön kuuluu.

Illan aikana paikalliset toimijat saivat uutta tietoa työmarkkina-asioista ja pystyvät hyödyntämään sitä omassa toiminnassaan.

Edellisellä viikolla Naukkarinen kokoontui Joensuun Insinööriopiskelijoiden hallituksen kanssa kertaamaan hallitustoiminnan tehtäviä, vastuita ja velvollisuuksia. Ympäri Suomea toimivat sadat paikalliset toimijat saavat Insinööriliitolta paljon tukea ja apua oman toimintansa järjestämiseen.

Teksti ja kuvat: Marjo Naukkarinen ja Satu-Maarit Urtti