Samu Salo vieraili Elektrobit Automotivella.
Insinööri-lehti

Samu Salo pohjoisen kiertueella

Insinööriliiton puheenjohtaja vieraili marraskuun toisella viikolla Oulussa. Samu Salo puhui Oulun Insinöörien vuosikokouksessa, ja seuraavana päivänä Salo ja liiton alueasiamies Mikko Sormunen vierailivat kahdessa kaupungin isossa insinöörityöllistäjässä Nokialla ja Elektrobit Automotivella.

Nokian radioverkkoyksikkö on Pohjois-Suomen suurin teollisuuslaitos ja yksi Suomen merkittävimmistä insinöörien työllistäjistä. Ylempiä toimihenkilöitä Ruskossa työskentelee yli 1 700. Nokia Networksin Oulun yksikkö on yhtiön ainoa, jossa tuotekehitys ja tuotanto ovat saman katon alla. Niinpä suunnitteluinsinöörit pääsevät katsomaan ja tarkastamaan suoraan tuotannosta miten uusi radioverkkolaite toimii. Hyvin pitkälti automatisoitu ja tehokkaasti järjestetty linjasto teki vaikutuksen vieraisiin.

Oulussa matkapuhelimien tukiasemat myös testataan kaikin keinoin. Laitteidenhan pitää kestää eri puolilla maailmaa kylmää, kuumaa, suolaa, pölyä sekä tulvia ja maanjäristyksiä. Testilaboratorioissa laitteita kuormitetaan äärimmäisiä tilanteita ajatellen.

Yli sata uutta työpaikkaa

Ruskosta Salo jatkoi Elektroniikkatielle, jossa suuri osa Oulun insinöörityöpaikoista sijaitsee. Puheenjohtajalle esiteltiin Elektrobit Automotiven toimintaa ja tiloja. Yritys on esimerkki hiljattain kaupunkiin saapuneista uusista toimijoista. Autojen ohjelmistoja suunnitteleva saksalaisomisteinen yritys on kahden viime vuoden aikana palkannut yli sata ylempää toimihenkilöä.

Lähes kaikilla on tausta Nokian matkapuhelinkehityksestä, joka tämän vuosikymmenen aikana Oulusta ajettiin alas. EB toimii vanhoissa Nokian tiloissa, joissa viimeksi vaikutti paikkakunnalta myös poistunut Broadcom.

EB:n ja muiden uusien yritysten ansiosta Pohjois-Pohjanmaan insinöörityöttömyys on huomattavassa laskussa. Vuoden aikana työllisyys on kohentunut maakunnassa yli yhdeksän prosentilla. Samu Salo jatkaa pohjoisen teollisuuteen tutustumista parin viikon päästä Raahessa, jossa hän vierailee SSAB:n tehtaalla. Saloa voi jututtaa myös Raahen alueen Insinöörien vuosikokouksessa 25.11.

Oulun Insinöörien vuosikokouksessa 9.11. yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Sirpa Erkkilä-Häkkinen. Kolme vuotta johdossa ollut Riitta Rusila jatkaa varapuheenjohtajana ja uusina insinööreinä johtokuntaan valittiin Sanna Torvela sekä Anu-Leena Arola.

Teksti: Mikko Sormunen, Insinööriliitto

Kuvat: Mikko Sormunen ja Riitta Rusila