Toni Alenius (vas.), Mika-Matti Ojala, Miika Kautto ja Mikko Hollo valmistautuvat marssiin.
Ville Kurki (vas.) ja Juho Palviainen halusivat osallistua marssille hyvän asian puolesta.
Opiskelijajoukko kuunteli eduskuntapuolueiden edustajien mielipiteitä opintuesta.
Insinööri-lehti

Näpit irti opintotuesta!

Keskiviikkona 20.3. tehtiin opiskelijaliikkeessä historiaa. Noin viisituhatpäinen opiskelijajoukko marssi Helsingissä Senaatintorilta Eduskuntatalolle. Kaduilla raikuivat huudot: ”näpit irti opintotuesta” ja ”käyttäkää järkeä, koulutus on tärkeä”.

Kyseessä oli opiskelijajärjestöjen vastalause hallituksen kaavailemille opintotuen uudistuksille. Opiskelijajärjestöt vaativat hallitusta pitämään hallitusohjelman lupaukset sitoa opintotuki indeksiin ja korjata toisen asteen opintotuen räikeät epäkohdat.

IOL vaikuttaa mukana

Mielenosoituksessa olivat edustettuina kaikki opiskelualat ja -tasot. Myös Insinööriopiskelijaliiton puheenjohtaja Mika-Matti Ojala oli mukana johdattamassa joukkoaan liiton lippu komeasti navakassa tuulessa liehuen.

– Hallitusohjelmaan on kirjattu työurien pidentäminen alusta, keskeltä ja lopusta. Kun työmarkkinaosapuolet kun eivät päässeet yhteisymmärrykseen, kuvitellaan lyhytnäköisesti, että opintotukea kiristämällä saataisiin opiskelijat valmistumaan nopeammin, Ojala sanoo.

Ojalan mielestä pitkien opintoaikojen ongelman ydin on huonosti hoidetussa koulutuspolitiikassa. Opintojen joustavuutta kehittämällä voidaan ratkaista monta ongelmaa, ei sosiaalipoliittisilla toimilla.

– Vallalla on iso paradoksi: toisella puolella vaaditaan, että opiskelijalla on valmistumisvaiheessa paljon laadukasta työkokemusta ja toisella nopeampaa valmistumista. Opiskelijoiden pitää muistaa, että ura alkaa jo opintojen alussa, ei vasta valmistumisen koittaessa, Ojala pohtii.

Opintotuki ei riitä

Bussit ja junat olivat tuoneen Helsinkiin opiskelijoita ympäri Suomen kertomaan kantansa. Toni Alenius, neljännen vuoden tietotekniikan opiskelija Riihimäeltä kertoi lähteneensä mukaan, koska opintotuki ei nykymuotoisena riitä elämiseen.

Mikko Hollo opiskelee Turussa tietotekniikkaa neljättä vuotta. Hän oli mielenosoituksessa mukana kantaaksensa kortensa kekoon opiskelijoiden tulevaisuuden puolesta.

– Olen täällä, jotta opiskelijoiden ei tarvitsisi elää lainalla, Hollo summaa.

Metropoliassa tietotekniikkaa neljättä vuotta opiskeleva Ville Kurki ja maanmittaustekniikkaa toista vuotta opiskeleva Juho Palviainen olivat myös liittyneet värikkääseen joukkoon.

– Lähdin mukaan marssimaan hyvän asian puolesta, sanoo Kurki. Palviainen taas oli mukana tukemassa opintotuen sitomista indeksiin.

Eduskuntatalolla tuhatpäistä joukkoa vastassa olivat edustajat kaikista eduskuntapuolueista. Heistä jokainen vakuutti asian olevan tärkeä ja opintorahapainotteisuuden oikea linja.

Opiskelijoiden mielenilmaus osui ja upposi, sillä torstaina 21.3. julkistetussa hallituksen kehysriihen tuloksissa opiskelijoiden vaatimukset oli otettu huomioon ja ne menivät läpi sellaisenaan.

 

Teksti ja kuvat: Ulla-Mari Pasala, Insinööriliitto