Päiväjuhlassa oli noin sata vierasta.
Partiolippukunta Tampereen Kotkien puhallinorkesteri huolehti päiväjuhlan musiikista.
Kutsuvierasjuhlassa nähtiin paljon kunniamerkkejä.
Insinööriliiton johto onnittelee 50-vuotiasta MPI:tä.
Onnitteluvuorossa Julkisen alan Insinöörien Liitto JIL ry.
Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg oli yksi tervehdyspuheen pitäjistä.
Puolustusministeri Niinistö korosti insinöörien merkitystä puolustuskyvyn ylläpitäjänä.
IL:n julkisen sektorin asiamies Juha Särkkä oli kutsuvieraiden joukossa.
Kunnon juhlissa on tietenkin tarjolla kuplivaa.
MPI:n Mullikat-kuoro, teki samalla kertaa ensimmäisen ja viimeisen kiertueen.
Kunniapuheenjohtaja Landen sai puheenjohtaja Pöyryltä taulun – Teppo Järven taidetta.
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo ja varapuheenjohtaja Stig Landen.
Oulun Insinöörien Ali Heiskanen kävi tervehtimässä juhlimisen lomassa Stig Landenia.
Iltajuhlissa kuultiin, että Yle on laittanut legendaarisen Mauno Ahosen englanninkurssille.
Lavalla nähtiin myös Tampereen oma poika,”mua ei oikein huvita mikään” Matti Näsä.
Insinööri-lehti

MPI järjesti itsensä näköiset juhlat

Maapuolustuksen Insinöörit MPI:n kokoaan suurempi merkitys Suomelle ja sen puolustukselle kävi ilmi yhdistyksen juhliessa 50. toimintavuottaan perjantaina Tampereella.

Maanpuolustuksen Insinöörit MPI otti kaiken irti juhlapäivästään. Iltapäivän kutsuvierasjoukko osoitti, että yhdistyksen jäseninä olevat erikoisupseerit, siviilivirkamiehet ja puolustushallinnon liepeillä työskentelevät asiantuntijat ovat tärkeä osa Suomen puolustusvoimia.

Kun paikalla oli muun muassa puolustusministeri Jussi Niinistö ja Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg, Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo sai aiheen perustellusti todeta, että juhliva liiton jäsenyhdistys ei ole mikä tahansa joukko.

– Jäsenet ovat merkittävä osa maan puolustusvoimia ja huolehtivat omalta osaltaan paitsi puolustustahdosta myös joukkojen säilymisestä vahvoina ja iskukykyisinä, Salo totesi.

Ihmiset kehittyvät tekniikan mukana

Puolustusministeri Niinistön ja komentaja Lindbergin puheiden punainen lanka oli yhteiskunnan ja samalla puolustusvoimien nopea ja voimakas teknistyminen. Toiminta tukeutuu yhä enemmän korkean teknologian tieto- ja taistelujärjestelmiin, mikä asettaa korkeat osaamisvaatimukset myös henkilöstölle.

– Pienelle maalle kyky omaksua ja soveltaa uutta teknologiaa on olennaista. Niin innovaatioiden ymmärtäminen, omaksuminen, hyödyntäminen kuin oma tekeminen edellyttävät juuri sellaista koulutettua erikoisosaamista, jota Maanpuolustuksen Insinööreillä on, Niinistö sanoi.

Lindberg puolestaan totesi ajan kuvan korostavan osaavan ja motivoituneen insinöörikunnan merkitystä Puolustusvoimien teknologisessa tutkimuksessa, järjestelmien kehittämisessä ja hankinnassa sekä operoinnin tukemisessa.

Salo muistutti puheessaan, että pelkkä tekniikka ja tekninen kehitys ei kuitenkaan riitä. Työtään tekevä ihminen ei saa jäädä teknologian jalkoihin.

– On muistettava huolehtia myös tärkeää työtään tekevistä ihmisistä. Molemmat asiat ovat olleet juhlivan yhdistyksen sydämenasia jo 50 vuoden ajan.

Pönötys vaihtuu pulinaan

Iltajuhla oli pyhitetty yhdistyksen jäsenille ja heidän puolisoilleen. Väkeä saapui paikalle 260, mikä on kunnioitettava määrä noin 450 jäsenen yhdistykselle.

Illan kantavana teemana oli viihtyminen. Puheet rajoittuvat MPI:n varapuheenjohtaja Kimmo Laaksosen tervetulotoivotukseen, liiton puheenjohtaja Samu Salon tervehdykseen ja yhdistyksen puheenjohtaja Aki Pöyryn maljapuheeseen.

Yhdistyksen ansioituneita jäseniä huomioitiin toki vielä illallakin, mutta puheet ja palkitsemiset hoidettiin alta pois puolihuolimattomasti, mutta arvokkaasti. Kuten Pöyry osuvasti totesi, päiväjuhlaan kuuluvan pönötyksen jälkeen on aika juhlia.

Illan muistamisista mieleenpainuvimpia oli MPI:n tuoreen kunniapuheenjohtajan Stig Landenin ”muotokuvan” paljastaminen. Yhdistyksessä yli neljä vuosikymmentä toimineelle ja MPI:n 50-vuotishistoriikin toimittaneelle Landenille luovutettiin taulu, jonka aiheena oli tietenkin puuhamies itse.

Legendat lavalla

Kun paikalla oli paljon tuttuja usean vuosikymmenen varrelta, salin täytti ensihetkistä lähtien iloinen puheensorina. Ilta sisälsi myös kulttuuria, uutta ja ennennäkemätöntä sekä tuttua ja turvallista.

Illan juontaja Mikael Kaskelo johdatti estradille MPI:n jäsenistöstä koostuvan mieskuoron, MPI:n mullikat. Koskelo esitteli kuoron kertomalla sen tekevän illan aikana kaksi kiertuetta, ensimmäisen ja viimeisen.

– Ja muistakaa esiintyä kasvot yleisöön päin, kuului kuoronjohtajan tärkein ohje.

Monen kuulijan mielestä kuoron nimi osoittautui enteeksi. Ilta jatkui esiintymisten suhteen huumorilinjalla, kun lavalle astuivat vuoron perään legendaarinen tamperelaiskaksikko, toimittaja Mauno Ahonen ja mielipideaktivisti Matti Näsä.

Kävi ilmi, että Kummeli-kaksikon jutut naurattavat edelleen. Muusikko Heikki Silvennoinen esiintyi lavalla myös omana itsenään, taitavana kitaristina.

Teksti ja kuvat: Jari Rauhamäki, Insinööriliitto

Lisätty 28.3. kuvatekstiin taulun tekijä, Teppo Järvi.