Kainuun Insinöörien vuosijuhlan yleisöä.
Pertti Porokari oli yksi juhlan puhujista.
Maarit Ojavuo ja Antero Väisänen saivat Akavan kunniamerkit.
Insinööriliiton seurue vieraili Sartoriuksen annostelulaite- ja pipettitehtaalla.
Insinööri-lehti

Kainuussa tavoitteena työllisyyden parantaminen

Insinööriliiton Pohjois-Suomen piiriin kuuluva alueyhdistys Kainuun Insinöörit juhli 60-vuotista taivaltaan lauantaina Kajaanissa. Juhla aloitettiin Kajaanin Insinööriopiskelijoiden perinteellä Nälkämaan laululla.

Maakuntalaulun periksi antamaton asenne kuului myös juhlapuheista, joiden teemana oli työllisyyden parantaminen. Alueen insinööreille UPM:n paperitehtaan lakkauttaminen ja Talvivaaran vaikeudet ovat luoneet kovia haasteita. Nyt työllisyys on hienoisessa kasvussa.

Liiton puheenjohtajan Pertti Porokarin ja insinöörikansanedustaja Eero Suutarin (kok.) puheissa oli samoja teemoja. Suomi ja Kainuu nousevat vain investointien kautta. Suutari oli luottavainen kilpailukykysopimuksen syntymiseen ja näki erityisesti paikallisen sopimisen vahvistumisen tärkeänä.

Porokari oli skeptisempi sopimuksen vaikutuksista. Hän peräsi myös työnantajapuolen sitoutumista. Kilpailukykysopimus ei tuota työpaikkoja, jos vain palkansaajat tekevät uhrauksia. Työnantajien on sitouduttava luomaan uusia työpaikkoja investointien kautta.  

Yhteistyötä ammattikorkeakoulun kanssa

Tervehdyksen vuosijuhlaan toi myös Kajaanin ammattikorkeakoulun koulutuspäällikkö Jari Kähkönen. Vuodesta 1971 yli 3 000 tekniikan alan tutkintoa myöntäneen oppilaitoksen ja Kainuun Insinöörien yhteistyö on ollut tiivistä.

Kähkönen esitteli edellisen päivän yritysvierailulla KAMK:n robotiikkahankkeita puheenjohtaja Porokarille.

Insinööriliiton seurue teki myös yritysvierailun Kajaanin Teknologiakylässä sijaitsevan Sartoriuksen annostelulaite- ja pipettitehtaalle.

Sartorius on esimerkki kainuulaisesta tarkasta työstä ja sisukkuudesta. Tehtaalle tehdään vuosittain yli puoli miljardia laboratorio pipettiä. 98 prosenttia tuotteista menee vientiin. Korkealla automaatiotasolla tuotanto, joka voisi aivan hyvin olla missä päin maailmaa tahansa, on saatu pidettyä Suomessa.

Vuosijuhlien sydämellisenä puuhanaisena toimi Kainuun Insinöörien puheenjohtaja Maarit Ojavuo. Hänelle sekä yhdistyksen pitkäaikaiselle aktiiville Antero Väisäselle ojennettiin Akavan kunniamerkit.

Puheessaan Ojavuo osoitti kiitokset koko juhlaväelle. Juuri iloisesti järjestötyötä tekevien kaverien vuoksi työtä tehdään.

Teksti: Mikko Sormunen, Insinööriliitto
Kuvat: Miika Saastamoinen, Mikko Sormunen