Tero Rinne arvuuttelee rastia kiertäviltä tunnistavatko he palvelimen virtalähdettä.
Mika Kiviharju (vas.) ja Jyri Liukko ohjeistavat ryhmiä tunnistustehtävien parissa.
Välillä rastilla oli osallistujia ruuhkaksi asti, mutta se ei menoa haitannut
Tapahtumassa järjestettiin myös asiantuntijapaneeli IT-alan tulevaisuudesta.
Insinööri-lehti

IT-ala tutuksi nuorille naisille

Helsingissä Sanomatalon Mediatorilla järjestettiin syyskuun viimeisenä lauantaina messutapahtuma lukiossa toista vuotta opiskeleville nuorille naisille. IT-naisten verkoston, Nice Tuesdayn, organisoimassa Super-Ada-tapahtumassa osallistujat pääsivät tutustumaan IT-alaan hauskojen rastitehtävien sekä erilaisten oppilaitos- ja yrityspisteiden kautta. Tapahtumassa esittäytyivät alan tärkeimmät oppilaitokset sekä useita alan työnantajia kuten Rovio ja Futurice. Myös Uusi Insinööriliitto oli mukana omalla tehtävärastillaan.

– Hienoa, että tällainen tapahtuma järjestetään. IT-ala on jo pitkään leimautunut pelkästään miesten jutuksi, joten on hyvä, että sitä tehdään tutuksi myös naisille. Ja kerrotaan erilaisista mahdollisuuksista ja erilaisia uratarinoita, UIL:n projektiasiamies Tero Rinne toteaa.

Hyvät valmiudet IT-alalle

Liiton rastipisteellä osallistujat pääsivät ensin testaamaan leikkimielisen kyselyn avulla, että onko heistä insinööreiksi. Kyselyssä arvuuteltiin muun muassa onko Zener-vakavointi itämaisten Shaolin-munkkien mielenhallintajärjestelmä ja onko opiskelijahaalareissa esiintyminen huonotuulisena kiellettyä.

– Vaikka kyselyyn oli upotettu muutamia kohtuullisen vaikeita kompakysymyksiä, osallistujat saivat leikkimielisestä testistä hyviä tuloksia. Useimmat jäivät pähkäilemään kysymysten aiheita kanssamme vielä vastaamisen jälkeenkin, kertoo rastia pitämässä ollut Mika Kiviharju.

Rastin toisena osiona oli tunnistaa seitsemän erilaista tietokoneen osaa. Tunnistettavana oli muun muassa kiintolevy, äänikortti sekä virtalähde.

– Aluksi mietimme, että onko tunnistustehtävä liian hankala, kun jokaista osaa ei välttämättä tunnista edes alaa opiskelevat. Osallistujat kuitenkin yllättivät meidät myönteisesti onnistumalla hommassa hyvin, toteaa tehtävää ohjeistanut Insinööriopiskelijaliiton hallituksen jäsen Jyri Liukko.

Voittajalle palkintona harjoittelupaikka

Rastikierroksen voittajat pääsevät tutustumaan IT-alaan konkreettisesti, sillä heidät palkittiin palkallisella kesäharjoittelupaikalla Euroopan parhaaksi työpaikaksi valitussa Futuricessa. Voittajajoukkueen Pinja Vuorinen ja Johanna Laine odottavat mielenkiinnolla pääsevänsä näkemään, mitä kaikkea alalla voi tehdä.

Super-Adaa koordinoi IT-naisten verkosto Nice Tuesday ja se järjestettiin vapaaehtoisvoimin. Tapahtumasta kaavaillaan jatkuvaa, valtakunnallista kampanjaa.

 

Teksti ja kuvat: Tero Rinne, Insinööriliitto