Esa Ruopsa, Satu-Maarit Urtti ja Markku Korhola tapasivat työmarkkinaillassa.
Insinööri-lehti työmarkkinat

Ikääntyvien työntekijöiden asema huolestutti Oulussa

Tulossa olevat leikkaukset ikääntyvien ansioturvaan oli yksi huolenaiheista Oulussa järjestetyssä työmarkkinaillassa.

Oulun Insinöörit järjesti yhdessä Tekniikan akateemiset TEKin kanssa jo perinteeksi muodostuneen työmarkkinaillan. Tilaisuus oli jälleen suosittu. Paikalla oli 120 Insinööriliiton tai TEKin jäsentä, mikä tarkoitti, että tilaisuus oli loppuunmyyty.

Oulussa yritysvierailulla ollut Insinööriliiton työehtoasiantuntija Satu-Maarit Urtti kävi tilaisuudessa läpi maan hallituksen suunnitelmia työmarkkinauudistuksia ja esitteli samalla keskusjärjestö Akavan ja Insinööriliiton vaihtoehtoja hallituksen esityksille.

Hallituksen työmarkkinauudistusten listalla on asioita, jotka herättivät huolta Oulun työmarkkinaillan osallistujista. Esiin nousivat muun muassa neuvotteluaikojen lyhentäminen, ansioturvan heikentäminen ja aikuiskoulutustuen loppuminen. Puheenvuoroja käyttivät etenkin varttuneemmat paikallaolijat.

Oulun Insinöörien jäsen Esa Ruopsa kertoi, että hänellä on kaksi insinööritutkintoa, mutta edes ne eivät auta työllistämään yli 60-vuotiasta työnhakijaa. Kun vielä ansioturvaa ollaan leikkaamassa merkittävästi, turvattomuuden tunne on lisääntynyt.

Ruopsa aikoo hyödyntää tilaisuudessa esiteltyä Optimum-hanketta, joka on suunnattu Pohjois-Suomen korkeakoulutetuille. Hän toivoi hankkeen koulutusten parantavan mahdollisuuksia uuden työn löytymiseen, sillä työintoa löytyy vielä riittävästi.

Myös Markku Korhola oli huolissaan muutosesityksistä, jotka kohdistuvat yli 55-vuotiaisiin. Koneinsinööri ja Oulun Insinöörin jäsen oli iloinen kuullessaan, että oma liitto yrittää vaikuttaa asioihin.

Keskustelun ja ruuan jälkeen ilta jatkuin Raksilan jäähallissa, jonne Oulun Kärpät sai vieraita Kuopiosta.

Teksti ja kuva: Satu-Maarit Urtti