Ari Anttila haluaa panostaa työryhmiin.
Pia Länsman haluaa edistystä etätyöasiaan.
YTN:n luottamusmiestapaamisessa puitiin neuvottelujen tulosta.
Insinööri-lehti

Energia-alalla toivo työryhmissä

Työllisyys- ja kasvusopimus eli tyka syntyi lokakuun lopulla. Uuden Insinööriliiton jäseniä koskettavia toimiala- tai yrityskohtaisia sopimuksia neuvoteltiin ja sovittiin yli 30 kappaletta. Sopimukset ovat voimassa seuraavat 2-3 vuotta.

Energia-alalla nykyinen sopimus jatkuu ensi vuoden syksyyn. Siksi YTN:n energia-alan taustaryhmä lähti työllisyys- ja kasvusopimusneuvotteluihin tunnustellen pidemmällä asialistalla.

– Halusimme katsoa, millä asenteella työnantaja tulee mukaan, taustaryhmän puheenjohtaja Ari Anttila kertoo.

Hänen mukaansa asialista lyhentyi ja tarkentui neuvottelujen kuluessa mahdollistaen hyväksyttävän neuvottelutuloksen synnyn.

Anttilan mukaan päivitettyyn uuteen työehtosopimukseen saatiin tavoitteellisempia kirjauksia vanhojen työryhmien, muun muassa vapaa-aikana matkustamisen työryhmän jatkosta. Mukaan tuli myös tykan mukaisia uusia työryhmiä ja työaikapankkiasia tuli työn alle.

– Löysimme työnantajan kanssa yhteisen tahtotilan olla mukana vakauttamassa työmarkkinoita meneillään olevan laman taltuttamiseksi, Anttila sanoo.

Etätyö kiinnostaa

Pia Länsman toimii ylempien toimihenkilöiden luottamusmiehenä Fortumilla. Yleistä keskustelutilaisuutta tessistä ei ole vielä järjestetty, joten hän ei osaa sanoa, miten työpaikalla yleensä tulokseen suhtaudutaan.

– Keskusteluissa yksittäisten ihmisten kanssa on kuitenkin tullut esiin toisaalta tyytyväisyys siitä, että tulevina vuosina ei tarvitse neuvotella yrityskohtaisesta erästä, toisaalta tiettyä huvittuneisuutta tulevien palkankorotusten tasosta.
Länsmanin mukaan etätyöhön ja työajalla matkustamiseen liittyvät asiat ovat niitä keskeisiä asioita, joita taustaryhmässä pitää viedä eteenpäin.

– Olen yrittänyt korostaa työnantajalle ylempien palkkajärjestelmän läpinäkyvyyden ja avoimuuden lisäämistä. Ehkä tätäkin asiaa voisi viedä eteenpäin taustaryhmän kautta, hän toivoo.

Teksti: Ilona Mäenpää, Insinööriliitto
Kuvat: Ilona Mäenpää, Pasi Autio