Kemianteollisuudessakin on päädytty lomautuksiin koronatilanteen vuoksi.
Insinööri-lehti työelämä

Tulevaisuuteen pitää varautua

Jos koronapandemian tai muun syyn takia jää työtä vaille, on hyvä keskittyä hetkeksi kohentamaan omaa ammattitaitoaan.

Akava uutisoi tänään, että kokoaikaisesti lomautettujen määrä ponkaisi maaliskuussa ennätyksellisen korkeaksi. Työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen mukaan lomautettuja oli kaikkiaan noin 65 300. Huhtikuun aikana lomautettujen määrän ennakoidaan kohonneen huimasti lisää ja yltäneen ainakin 155 000 henkilöön.

Aikaisempi ennätys oli vajaat 55 400 on helmikuulta 1993. Finanssikriisin aikana lomautettuja oli enimmillään hieman vajaat 40 000.

Myös insinöörien lomautusten määrä on kasvanut jyrkästi; maaliskuussa lomautettuja oli 898. Vuotta aiemmin maaliskuussa heitä oli 387.

Insinööriliitto kannustaa jäseniään päivittämään osaamistaan lomautusten tai työttömyyden aikana. Liiton verkkosivuille on kerätty erilaisia koulutusmahdollisuuksia.

Maan hallitus on väliaikaisella päätöksellä turvannut työttömyysetuuden saannin opiskelu- tai yritystoiminnasta riippumatta. Lomautus- tai työttömyysjaksoa voi käyttää myös opiskeluun ilman tuen saannin vaarantumista. Päätös on voimassa 31. heinäkuuta saakka.

Lyhyetkin päivitykset vievät eteenpäin

Esimerkiksi ammattikorkeakoulut tarjoavat maksuttomia avoimia opintoja. Tarjolla on sekä yksittäisiä opintojaksoja että tutkintokoulutukseen johtavia polku- ja väyläopintoja. Opintojaksot voi suorittaa useimmiten verkko-opintoina.

Insinööriliiton uravalmentaja Anu Kaasalainen huomauttaa, ettei osaamisen päivittämisessä tarvitse välttämättä suorittaa uutta tutkintoa.

– Usein lyhyemmät kurssit hoitavat asiansa vallan mainiosti, hän arvioi.

Myös Insinööriliitto tarjoaa omaa osaamista kehittävää koulutusta.

Lomautusaika on hyvä hyödyntää

Kemianteollisuus ry:n johtava asiantuntija Anni Siltanen yhtyy Kaasalaisen näkemykseen, ettei aina tarvitse tehdä kokonaista uutta tutkintoa, vaan lyhyemmilläkin moduuleilla voi kehittää osaamistaan.

Kemianteollisuuden tuoreen kyselyn mukaan alan yrityksistä 43 prosenttia on joko lomauttanut tai aikoo lomauttaa henkilökuntaansa. Siltasen mielestä lomautuksen aikana kannattaa hyödyntää koulutusmahdollisuuksia, joita esimerkiksi ammattikorkeakoulut tarjoavat.

– Mahdollisimman matalalla kynnyksellä kykenee opiskelemaan kotoa käsin, Siltanen muistuttaa.

Tällä hetkellähän ei pysty perinteisesti opiskelemaan.

– Erilaisia digimuotoja on hyvä löytyä pian, jotta jatko- ja muuntokoulutus voisivat toteutua nopeasti.

Siltanen vinkkaa kolmesta koulutusaiheesta, jotka ovat ajankohtaisia kemianteollisuudessa juuri nyt. Samat aiheet sopivat myös monille muille aloille.

– Kemianteollisuus haluaa olla tulevaisuudessa kokonaan hiilineutraali ala eli hiilineutraalisuuteen liittyvät opinnot kannattavat. Toinen iso muutos on digitalisaatio, joten siihen liittyvät opinnot eivät varmasti mene hukkaan.

Kemianteollisuus on myös kansainvälinen vientiala, joten kielitaidon kohentaminen ja ylläpitäminen ovat aina hyödyllisiä.

Teksti: Kirsi Tamminen
Kuva: Mostphotos