Insinööri-lehti

Käytä aikasi oikein

Epävarmoina aikoina paras tapa tukea omaa työuraa on tietää, mitä osaat nyt, mihin osaamistasi voidaan hyödyntää ja mitä osaamista tarvitset vielä lisää. Omassa työurassa on paljon asioita, joihin et voi itse vaikuttaa. Kuitenkin on yksi asia, joka on jokaisella tukevasti omissa näpeissämme. Se on oman osaamisen kehittäminen. Nyt jos koskaan on hyvä hetki käyttää aikaa oman osaamisen tunnistamiseen ja tehdä sen pohjalta suunnitelma oman osaamisen kehittämiseen.

Ensimmäinen tehtävä on arvioida tämänhetkistä tilannetta. Mitä teet, missä olet ja mitä osaat? Tällaista ei tule arkisen työn ja kiireen keskellä juuri mietittyä. Oman osaamisen tunnistaminen on työnhaun ja urasuunnittelun kannalta kuitenkin kivijalka, jonka päälle koko työuran kehittämisen voi rakentaa. Siihen käytetty aika ei siis koskaan mene hukkaan. Sen voi tehdä yksin, mutta osaamisen tunnistamisessa apunasi toimivat liiton uravalmentajat.

Oman osaamisen tunnistaminen on avain parempiin valintoihin oman urasi suhteen. Jos et tunne omia vahvuuksia, oikeita valintoja on hankala tehdä. Se on myös keino löytää uusia mahdollisuuksia ja tapoja hyödyntää osaamistasi. Osaamistasi miettiessä ei kannata jumittua miettimään vain nykyistä tai viimeisintä toimenkuvaa. Puntariin kannattaa laittaa koko työura sekä mahdollisesti vapaa-ajalla kertyneet tiedot ja taidot.

Osaamista voi laajentaa taloustaitoihin.

Osaaminen elää myös keinojen varassa. Ratkaisevaa ei siis ole vain se, mitä teemme, vaan se, miten me asioita teemme. Tämä on keino erottua, joten tätäkin on syytä miettiä oman osaamisen tunnistamisen yhteydessä.

Jokaisen osaamisessa lienee myös puutteita. Jos oma tavoite ja uran seuraava etappi ovat jo mielessäsi, on helpompi miettiä, mitä osaamista itseltä puuttuu. Pohdinta kannattaa tässäkin ulottaa myös teknisen toimenkuvan ja osaamisen ulkopuolelle.

Tarvittaessa omaa osaamista voi laajentaa ja monipuolistaa kokonaan uusille alueille, vaikka työyhteisö- tai taloustaitoihin. Ja aina ei suinkaan tarvitse suorittaa uutta tutkintoa. Hyvin usein lyhyemmät kurssit hoitavat asiansa vallan mainiosti. Kun työ on osaamisen parantamisen suhteen tehty, kannattaa arvioida, onko itsellesi asettamat tavoitteet saavutettu.

Elämme poikkeuksellisia aikoja. Ne ovat avanneet uusia mahdollisuuksia oman osaamisen kehittämiseen. Vähintään 20 suomalaista ammattikorkeakoulua on avannut avoimen ammattikorkeakoulun opinnot maksutta lomautettuna olevien ja työttömien ulottuville. Myös Insinööriliitto tarjoaa omaa osaamista kehittävää koulutusta.

Jos poikkeuksellinen tilanne on vapauttanut aikaa oman osaamisen päivittämiseen ja vahvistamiseen, korkeakoulujen ja Insinööriliiton tarjontaan kannattaa tutustua tilannetta varten tehdyltä sivustolta. Pidä siis itsestäsi huolta paitsi terveyden myös osaamisen osalta. Se maksaa kyllä itsensä takasin, kun aikanaan näemme, millainen maailma on koronan jälkeen.

Anu Kaasalainen
Insinööriliiton uravalmentaja