Insinööri-lehti politiikka

Talous kuntoon taiten, ei runnoen

Maanmittausinsinööri Juha Kantolan mielestä valtiotaloutta on laitettava ensi vaalikaudella kuntoon, mutta se on tehtävä viisaasti.

Satakunnan vaalipiiristä keskustan listoilta eduskuntaan pyrkivä Kantola on mukana eduskuntavaaleissa kolmatta kertaa.  Porin Söörmarkussa asuva 43-vuotias insinööri on kaupunginvaltuustossa toista kautta. Vuoden 2022 aluevaaleissa heltisi paikka myös hyvinvointialueen valtuustoon.

Maanmittauslaitoksella työskentelevä Kantola kertoo lähtevänsä vaaleihin jo aiemmin tutuilla teemoilla. Työllisyys ja työn kautta tuttu kaavoitus- ja maankäyttö ovat Keski-Suomesta Satakuntaan muuttaneelle Kantolalle politiikassa tärkeitä teemoja. Neljän lapsen isällä riittää huomiota myös perhepolitiikkaan ja koulutukseen liittyviin kysymyksiin.

Ihmisten on tultava toimeen

Kantolan mukaan seuraavan vaalikauden yksi isoimmista haasteista on talous. Koronaepidemia ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan käänsivät talouden pyöriä ei-toivottuun asentoon. Energian, elintarvikkeiden ja muiden tuotteiden hinnat kääntyivät nousuun.

– Koronan takia valtion velanotto kasvoi, sen päälle tuli ennätyskorkea inflaatio. Yhtälö ei ole helppo ratkaista, hän sanoo.

– Voimme sössiä talouden korjaamisen kahdella tapaa. Emme tee mitään tai sitten ryhdymme mittaviin menoleikkauksiin, jotka laittavat ihmiset polvilleen, näivettävät taloutta ja kääntävät työttömyyden kasvuun. On valittava tie siltä väliltä, Kantola jatkaa.

Kantolan mukaan ohjenuoraa ja hyvää peruslinjaa seuraavalle hallitukselle on löydettävissä syksyn ja talven työmarkkinapöydistä. Ihmisten ja perheiden on tultava toimeen, hän painottaa.

­– Kun puhutaan ostovoiman turvaamisesta, ollaan oikeilla jäljillä. Tarvitaan rakentavaa yhteistyötä, joka pitää talouden pyörät pyörimässä ja ihmiset työn syrjässä kiinni

Pinnan alla kuohuu

Kantolan mielestä muutos Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruslinjassa näkyy tulee näkymään seuraavan vaalikauden aikana riippumatta siitä, koska Suomen jäsenyys Natossa varmistuu.

– Pinnan alla on kuplintaa vielä pitkään, ja se on ymmärrettävää. Muutos oli nopea ja meillä on paljon ihmisiä, jotka eivät edelleenkään suhtaudu Nato-jäsenyyteen kritiikittömästi, vaikka ovat kantaansa vaihtaneet.

­– Nyt pitää toivoa ja tehdä töitä sen eteen, että muutos menee kitkatta läpi. Yleensä asiat selkiytyvät ja asettuvat uomiinsa, kun aika kuluu, Kantola sanoo.

Hän muistuttaa, että Nato-jäsenyydestä huolimatta osa asioista säilyy muuttumattomana. Oma puolustus ja huoltovarmuus on jatkossakin oltava kunnossa.

– Veikkaan, että Ukrainan sodan seurauksena esimerkiksi huoltovarmuus ymmärretään aikaisempaa laajemmin. Kriisi on näkynyt muun muassa apteekeissa, kun osa lääkkeitä on loppunut, hän sanoo.

Teksti ja kuva: Jari Rauhamäki