Torstaina yleisöä helli aurinkoinen ja lämmin sää.
Peter Nyman veti tietokilpailun Uutisvuodosta tutulla otteella.
Tubettaja Roni Bäck oli nuorten ja vähän vanhempienkin suuri suosikki.
Insinööri-lehti koulutus

SuomiAreena luman, ei loman tarpeessa

SuomiAreenan Purjelavalla käytiin torstaina vauhdikas, leikkimielinen kilpailu maailman pelastamiseksi luonnontieteellis-matemaattisella osaamisella.

Insinööriliitto oli torstaina järjestämässä yhdessä seitsemän muun tahon kanssa SuomiAreenalla keskustelua, jonka tavoitteena oli nostaa luonnontieteiden ja matematiikan osaamisen merkitystä. Koska Suomi on tietokilpailujen ja ilmaisten muoviämpäreiden luvattu maa, keinoksi oli valittu leikkimielinen kilpailu kahden viiden hengen joukkueen välillä.

Ja homma toimi: tunnin rupeama oli piristävä poikkeus kymmenien kuivan asiallisten keskustelujen lomassa. Kun lavalla hääri juontajana vielä Uutisvuodossa ylituomarin opin ja kannukset hankkinut Peter Nyman, kilpailusta ei puuttunut vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Turhaa saivartelua

Nyman otti suulailta kilpailijoilta luulot pois jo ensimmäisessä tietokilpailuosiossa. Kun kansanedustaja Sari Multala yritti hankkia puhumalla lisäpisteitä ja kanssakilpailijoita parempaa kohtelua, Nyman laittoi hänet ojennukseen.

– Tämä on tietokilpailu eikä mikään saivartelukisa, Nyman opasti.

Saivartelun syntiin sortui myös toinen joukkue. Ja asialla tietenkin jälleen kansanedustaja, tällä kertaa Atte Harjanne.

– Tämä on juuri sitä saivartelua, mistä hetki sitten puhuttiin, Nyman ilmoitti ja jätti pisteet antamatta.

Muoviämpäreitä lavalla

Jännittävä ensimmäinen osio päättyi tulokseen 5-4. Varmaan osalle yleisöä jäi epäselväksi, missä hiuksenhieno ero syntyi.

Välillä joukkueiden paremmuutta mitattiin kahdenvälisissä väittelyissä. Kaksintaisteluissa kuultiin useita teräviä huomiota, kuten ”insinööriosaaminen mielletään aivan turhaan luovuuden vastakohdaksi”.

Tiukkojen väittelyjen jälkeen palattiin taas Nymanille tutumpien, tietokilpailua muistuttavien arviointitehtävien pariin. Apuvälineenä olivat tietenkin koko kansan suosikit, muoviämpärit, jotka oli valmistettu kierrätetystä muovista.

Ämpäreitä käytettiin apuvälineenä arvioitaessa vedenkulutusta meillä ja muualla. Tässä vaiheessa lavalla nähtiin melkoista akrobatiaa, kun joukkueet rakensivat ämpäreistä kekoja ihmiskehoa apuna käyttäen.

Tunnin viihdyttävän show´n jälkeen kävi ilmi, että toinen joukkue oli voittanut kilpailun niukasti.

Teksti ja kuvat: Jari Rauhamäki