Janne Ojala on yllättynyt, kuinka intensiivistä vaalikampanjointi on ollut.
Insinööri-lehti politiikka

Politiikka on yhdessä tekemistä ja verkostoitumista

Kihniöläinen Janne Ojala arvelee Euroopan turvallisuuden olevan maan talouden kanssa tulevan vaalikauden keskeisin politiikan teema.

Perussuomalaisten listalta Pirkanmaalla eduskuntaan pyrkivälle Ojalalle eduskuntavaalit ovat ehdokkaana ensimmäiset. Politiikka ja yhteisiin asioihin vaikuttaminen ei ole Tampereen ammattikorkeakoulusta auto- ja kuljetustekniikan insinööriksi valmistuneelle Ojalalle vierasta.

– Edesmennyt isäni oli politiikassa mukana, tosin eri puolueessa. Kuulin ja kiinnostuin politiikasta jo nuorena, mutta ajatus osallistumisesta virisi vasta myöhemmin, hän kertoo.

Ojalan mukaan ihmisellä on demokratiassa kaksi tapaa vaikuttaa asioihin: olet mukana jonkun toisen joukoissa vaikuttamassa tai laitat itse itsesi likoon asettumalla ehdokkaaksi. 2020-luvulla Ojala on tehnyt jälkimmäisen kolme kertaa, vuoden 2021 kuntavaaleissa, viime vuoden aluevaaleissa ja nyt eduskuntavaaleissa.

­– Niinhän sitä sanotaan, että kolmas kerta toden sanoo, Ojala myhäilee.

Apua työpaikan luottamustehtävistä

Ojala on työpaikallaan AGCO Powerin ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilö ja EWC-edustaja. Hän uskoo, että Nokian Linnavuorella luottamustehtävien hoitamisessa vaatteisiin on tarttunut paljon sellaista kokemusta, josta on hyötyä myös politiikassa.

– Kansanedustajan ja yrityksen luottamushenkilön tehtävissä on paljon samaa. Pitää olla omia näkemyksiä ja mielipiteitä, mutta myös kykyä ymmärtää toista osapuolta. Pitää osata kuunnella, verkostoitua yli puoluerajojen ja viedä tätä kautta asioita eteenpäin.

­– Politiikka ja työpaikan edunvalvonta ovat molemmat sopimista. On neuvoteltava ja keskusteltava yhdessä ja katsottava, mitä sieltä tuutin päästä tulee. Tulos on lähes poikkeuksetta aina kompromissi, jossa on sovitettu yhteen erilaisia näkemyksiä, Ojala sanoo.

Turvallisuutta ei saa unohtaa

Ojalan mukaan on selvää, että maan talouden hoitaminen on tulevan vaalikauden suurin haaste. Kun taloudessa tehtävät valinnat vaikuttavat kaikkeen, ei ole yhdentekevää, miten maan taloudessa tuloja ja menoja yritetään saada yhteismitallisiksi.

– Veikkaan, että Euroopan turvallisuus on myös vahvasti esillä tulevalla vaalikaudella. Minulla vähän huonot fiilikset sen suhteen, mitä Venäjän hyökkäys Ukrainaan voi vielä tuoda tullessaan, sanoo entinen YK-sotilas, jonka harrastuksiin kuuluu vapaaehtoinen maanpuolustustoiminta.

Luottamustoimi Pirkanmaan hyvinvointialueen monipalveluvaliokunnassa on lisännyt Ojalan ymmärrystä vammais- ja vanhuspalvelujen järjestämistä kohtaan. Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä on edessä suuria haasteita.

– Niihinkin on tartuttava insinööri luonteella, uteliaisuudella ja otteella. Otetaan asioista selvää, pilkotaan ongelmat osiin ja pannaan kuntoon, hän toteaa.

Teksti ja kuva: Jari Rauhamäki