Insinööri-lehti koulutus

Opintoraha ja asumistuki nousevat elokuussa

Kelan etuuksiin on tulossa ylimääräinen indeksikorotus.

Kelan maksamia kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksia suunnitellaan korotettavan 1.8.2022 alkaen ylimääräisellä indeksikorotuksella. Ylimääräisestä indeksikorotuksesta päätettiin Marinin hallituksen kehysriihessä huhtikuussa.

Korotuksella pyritään tukemaan pienituloisten ostovoimaa, kun inflaatio eli hintojen nousu on kiihtynyt viime aikoina etenkin energian kallistumisen myötä.

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvottelevan virkamiehen Mikko Horkon mukaan etuuksiin on tulossa noin 3,5 prosentin ylimääräinen korotus. Horkko toimii ministeriössä hankkeen vastuuhenkilönä. Opiskelijoille ylimääräinen korotus tulee näkymään esimerkiksi asumistuen sekä opintorahan korotuksina.

Opintorahaan on vielä tekemättä uuden lukuvuoden alkaessa voimaan tuleva normaali indeksikorotus, joten opintorahan määrä on nousemassa elokuun alusta alkaen yhteensä noin 5,7 prosenttia. Euroissa opintoraha nousisi tällöin noin 15 euroa kuukaudessa.

Hallituksen esitystä asiasta ei ole vielä annettu eduskunnalle, mutta korotuksen ajankohtaan ja määrään ei odoteta muutoksia.

Opiskelijoiden osalta kehysriihessä päätettiin lisäksi osoittaa Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiölle lisämäärärahoja hoitotakuun toimeenpanoon sekä opiskelijoiden mielenterveyspalveluiden vahvistamiseksi.

Teksti: Pauli Unkuri
Kuva: Lev Karavanov /Mostphotos