Elie El-Khouri auttaa yrityksen perustamisessa.
Insinööri-lehti politiikka

Nuoret ja maahanmuuttajat tarvitsevat väylän työhön

Väestö harmaantuu, ja ehdokas haluaa helpottaa nuorten pääsyä eläköityvien tilalle työelämään.

Auktorisoituna yritysneuvojana Helsingin kaupungin yrityspalveluissa työskentelevä Eliel El-Khouri auttaa työttömiä yrityksen perustamisessa. Ne, jotka eivät löydä itselleen valmista työpaikkaa, voivat luoda sellaisen itse, kunhan saavat apua.

– Suomi vanhentuu, joten on hyvä saada lisää maahanmuuttajia ja kouluttaa maassa jo asuvia maahanmuuttajia täytettäviin työpaikkoihin, hän sanoo.

El-Khouri on itsekin maahanmuuttaja. Hän muutti Suomeen Libanonista vuonna 1990. Hän oli lähtömaassaan suorittanut rakennusalan diplomi-insinöörin tutkinnon. Hänelle ei avautunut aluksi työpaikkaa, joten hän aloitti uransa Suomessa yrittäjänä. Hän kouluttautui 16 vuotta sitten auktorisoiduksi yritysneuvojaksi ja on tehnyt sen jälkeen töitä kaupungille.

– Nykyisessä työssäni asiakkaitani ovat sekä kantasuomalaiset että maahanmuuttajat. Kerron heille yrittäjyydestä. Jos työpaikkaa ei löydy, he voivat työllistyä toiminimellä tai perustaa yrityksen.

Business Helsingin eli Helsingin yrityspalvelujen kautta perustetaan vuosittain 1 200 yritystä.

El-Khouri on ehdokkaana eduskuntavaaleissa kristillisdemokraattien listalta Helsingin vaalipiirissä. Hän kokee, että hänellä on nyt riittävästi kokemusta ja osaamista yhteiskunnallisesta päätöksenteosta.

Velka voi estää yrittäjyyden

El-Khouri on toiminut Helsingin kaupungin maahanmuuttajien neuvottelukunnan puheenjohtajana, sosiaalilautakunnan lapsiperhejaostossa, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioiden koordinaatioryhmän jäsenenä sekä Länsi-Helsingin kristillisdemokraattien puheenjohtajana.

El-Khourilla ja hänen Suomessa syntyneellä vaimollaan on neljä lasta, joista vanhimmat opiskelevat. Heillä menee hyvin, mutta ehdokas on huolissaan monista muista nuorista, joilla opiskelujen jälkeen saattaa olla paljon velkaa mutta ei välttämättä tuloja.

– Nuorille tarvitaan lisää palveluita. He voivat tehdä virheitä, ja luottotiedot voivat mennä. He eivät saa välttämättä työpaikkaa eivätkä voi ilman luottotietoja perustaa yritystä.

Muut hänelle tärkeät vaaliteemat ovat vanhuksista, perheistä ja lasten koulutuksesta huolehtiminen.

Palveluita tarvitsee kehittää

Työvoiman saaminen eläköityvien tilalle on Suomelle iso haaste tulevalla vaalikaudella. El-Khouri pitää tärkeänä työllisyyden kuntakokeilua, jossa eri toimijoiden, kuten Kelan ja te-toimiston, palveluita siirretään kaupungin vastuulle. Ensi vuoden loppuun mennessä kokeilu päättyy ja nähdään, helpottaako toimintamalli nuorten työllistymistä.

– Emme tiedä vielä, mitä tästä kokeilusta saadaan. Se on vielä niin alussa.

Ilmastonmuutos edellyttää maalta lisää päätöksiä. Se vaikuttaa samalla energiapolitiikkaan. Turvallisuuspoliittisesti tärkeintä on päästä Naton jäseneksi.

– Turvallisuuspolitiikan isoin ongelma on, että Nato-hakemus kestää liian kauan. Onneksi meillä on presidentti, joka osaa ulkopolitiikkaa. Jos meillä ei olisi Niinistöä, olisimme kaaoksessa.

Teksti ja kuva: Janne Luotola