Nokia pyrkii parantamaan tiimiensä toimintaa lisäämällä henkilöstön monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta. Moninaisuusjohtaja Anneli Karlstedt uskoo, että avoimempi ja suvaitsevaisempi työkulttuuri parantaa yhtiön tulosta.
– Mitä inklusiivisempi työkulttuuri, sitä parempi taloudellinen performanssi, hän tiivistää.
Karlstedt viittaa Gartnerin toteuttamaan tutkimukseen, jonka mukaan inklusiivisuus lisää tiimien yhteistyökykyä ja työsuoritusta kymmeniä prosentteja.
– Kaikkien täytyy voida tuntea kuuluvansa yhteisöön. Inklusiivisuus näkyy keskusteluissa, siinä miten päätöksiä tehdään ja siinä kuinka kokonaisina ihmisinä työntekijät voivat tehdä työtä tiimeissä.
Johtaja kuuntelee
Erilaisten ihmisten palkkaaminen samaan tiimiin ei riitä, jos erilaisuutta ei osata ohjata. Johtajien pitää pystyä purkamaan ennakkoluuloja ja lisäämään toisten kuuntelemista. Turvallisessa työyhteisössä syntyy hyviä ideoita.
– Se tarkoittaa käyttäytymisen näkökulmasta, että ihmisten emotionaalista ja sosiaalista älykkyyttä kasvatetaan työntekijöinä ja tiiminjohtajina.
Nokialla alkoi kesäkuussa Out Leader -ohjelma, joka tarjoaa johtajille tukea ulos kaapista tulemiseen seksuaalisen tai sukupuolisen suuntautumisensa kanssa. Yksi yhtiön roolimalleista on Nassib Abou-Khalil, joka on ollut avoin omasta seksuaalisesta suuntautumisestaan ja aloittaa yhtiön lakiasiainjohtajana elokuun alussa.
– Haluan Out Leader -proggiksen jatkoksi laatia Nokialle inklusiivisen johtamisen mallin, Karlstedt linjaa.
Rekrytointi korostuu
Monimuotoisuuden lisääminen alkaa jo rekrytointikäytännöistä. Haastattelijalla on iso riski palkata itsensä kaltainen ihminen, mikä vaikeuttaa erilaisten lahjakkuuksien löytämistä.
– Pienessä maassa tulee töihin paljon samalla tavalla ajattelevia ihmisiä. Me haluamme laajentaa tapoja ajatella.
Karlstedt viittaa yhtiön rekrytointeihin Israelissa. Samaan työyhteisöön on palkattu koodareiksi ja tuotekehitysinsinööreiksi palestiinalaisia ja ortodoksijuutalaisia naisia.
– Pula lahjakkuuksista pakottaa siihen, että me haluamme entistä monimuotoisempaa ajattelua ja rekrytoida normaalien rekrytointikanavien ulkopuolelta.
Ihmisarvo painaa
Inklusiivisuus tarkoittaa työpaikalla sitä, että muiden mielipiteitä kuunnellaan ja kunnioitetaan.
– Jos ihminen nostaa itsensä toisten yläpuolelle ja väheksyy toisten ihmisarvoa, kellot alkavat soida, Karlstedt sanoo.
Työnantajan pitää reagoida, jos henkilöä tai ihmisryhmää kohdellaan epäasiallisesti esimerkiksi työpaikan sisäisellä keskustelukanavalla. Tilanteeseen puututaan pyytämällä poistamaan loukkaava postaus ja ottamalla asia käsittelyyn esimiehen tai tämän esimiehen kanssa.
– Jos ihminen näe syytä lopettaa käytöstä, hän ei toimi Nokian arvojen eikä eettisten ohjeiden mukaisesti, ja siksi hänet voidaan jopa irtisanoa.
Karlstedt kertoi Nokian työkulttuurista Accenturen järjestämässä paneelissa, jonka tarkoituksena oli lisätä keskustelua monimuotoisuudesta työpaikoilla ja levittää tietopakettia aiheesta. Tilaisuus järjestettiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavalla ja juhlistavalla Pride-viikolla, joka huipentuu lauantain kulkueeseen.
Teksti: Janne Luotola
Kuvat: Janne Luotola ja Hadar Holm /Mostphotos