Ilpo Räisänen (oik.) kyseli Mika Knuutilalta (vas.) puolustusvoimien droneista. Mukana olivat myös Jaakko Hannila ja Petteri Räisänen.
Ilmasotakoulun osastoinsinööri Timo Strömberg (oik.) esitteli Horneteja ja Hawkeja Lasse, Jari ja Niilo Vehmaalle.
Insinööri-lehti vapaalla

Lentävä kalusto kiinnosti sateesta huolimatta

Suomen Ilmailuliiton tämän vuoden päälentonäytös Vaasa Airshow järjestettiin Vaasassa viikonloppuna.

Kansainvälinen ilmailutapahtuma juhlisti samalla Vaasan Lentokerhon 90 vuotta jatkunutta toimintaa, ja toimi myös Insinööriliiton jäsenille suunnattuna kesätapahtumana.

Vaikka kesäsää ei ollut kauneimmillaan ilmailutapahtuman aikana, väki löysi hyvin tiensä Vaasan lentoaseman maastossa järjestettyyn tapahtumaan. Vielä tätä kirjoitettaessa ei ole tiedossa, täyttyikö järjestäjien asettama 15.000 vierailijan tavoite sateisesta säästä huolimatta.

Tekniikka houkutteli

Riihimäkeläinen Jari Vehmaa saapui lentonäytökseen Vaasaan poikiensa Niilon ja Lassen kanssa. He osallistuivat Maanpuolustuksen Insinöörien järjestämään opastettuun kierrokseen, jossa esiteltiin paikalle lennettyjä Ilmavoimien hävittäjiä.

Vehmas kertoi olevansa yleisesti kiinnostunut koneista ja laitteista, ja myös lentämisestä, vaikka ei olekaan alan harrastaja. Hän tunnusti, että kimmokkeena Vaasaan lähtemiselle oli se, että kyseessä oli liiton kesätapahtuma.

– Kesätapahtumat ovat kivoja, ja olemme osallistuneet niihin ennenkin, hän sanoi.

Insinööriliiton näyttelyosastolla kävi tasainen vierailijavirta. Tapahtumakarkkeja ja -kyniä suurempi vetovoima oli puolustusvoimien droneilla, joita esiteltiin liiton teltassa. Vierailijoita kiinnosti muun muassa dronen hyötykuorma, lentonopeus ja lentoaika sekä tietenkin hinta.

Droneja esitelleen Mika Knuutilan mukaan viimeksi mainittua on vaikea kertoa yksiselitteisesti, sillä dronet eivät ole normaalia kuluttajille suunnattua hyllytavaraa ja niiden kokonaishinta riippuu niiden hyötykuormasta.

Dronet kiinnostavat Sedun Lapuan yksikössä tietotekniikkaa opettavaa Ilpo Räisästä, joka on saapunut paikalle yhdessä Petteri Räisäsen sekä Jaakko Hannilan kanssa.

– Tavoitteena on ottaa tulevaisuudessa dronet myös mukaan Sedun tieto- ja viestintätekniikan opetukseen, joten ennen niiden hankkimista haluan niistä mahdollisimman paljon tietoa, Räisänen kertoi.

Aloite kesätapahtumaksi alueyhdistykseltä

Insinööriliitto lähti pohjalaisen alueyhdistyksensä Merenkurkun Insinöören aloitteesta Vaasa Airshown yhteistyökumppaniksi ja otti tapahtuman mukaan kesän tapahtumakalenteriinsa.

Koska Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös on myös Suomen Ilmavoimien, Maavoimien ja Rajavartiolaitoksen päälentonäytös, myös Insinööriliiton jäsenyhdistys Maanpuolustuksen Insinöörit otti osaa jäsentapahtuman järjestelyyn.

– Oli todella hienoa, että saimme kaksi jäsenyhdistystä mukaan järjestämään jäsentapahtumaa yhdessä Insinööriliiton kanssa, kiitteli liiton alueasiamies Anne Granat-Jukakoski.

Jo pari viikkoa ennen ilmailutapahtumaa Insinööriliitto järjesti jäsenilleen webinaarin, jossa tutustuttiin virtuaalisesti Jyväskylän Tikkakoskella sijaitsevaan Suomen Ilmavoimamuseoon ja Ilmavoimien historiaan.

Ehkäpä historiallisen kaluston esittely houkutteli väkeä paikalle myös kesäsateiseen Vaasaan, sillä kaikki tapahtumaan varatut 800 jäsenhintaista lippua kävivät kaupan.

Teksti ja kuvat: Johanna Haveri