Lapsityövoiman käyttö on vastoin ILO:n määrittelemiä työelämän perusoikeuksia.
SASK tekee työtä ihmisarvoisen työn edistämiseksi.
Insinööri-lehti työelämä

Kunnollinen työ kuuluu kaikille

Kunnon työn päivänä 7. lokakuuta iloitaan siitä, mikä työelämässä on jo kunnossa, mutta samalla muistetaan, että työelämässä on vielä kehitettävää niin Suomessa kuin ulkomailla.

SASK:n kehitysviestinnän koordinaattori Katri Blomster muistuttaa, että kuudetta kertaa järjestettävää Kunnon työn päivää vietetään yli 60 maassa. Päivää juhlistetaan ympäri maailmaa järjestämällä tapahtumia, tiedotustilaisuuksia ja mielenosoituksia sekä jakamalla tietoa sosiaalisessa mediassa.

Suomessa useilla työpaikoilla järjestetään pieniä tempauksia Kunnon työn puolesta. Esimerkiksi Helsingin yliopiston kanttiineissa tarjotaan sadonkorjuukahvit ja Oulun yliopistollinen keskussairaala tarjoaa henkilökunnalleen suklaasuukot.

Jokaisella oikeus ihmisarvoon

Kunnon työn päivästä on tarkoitus tehdä yleisesti tunnettu juhlapäivä sekä samalla muistuttaa jokaisen ihmisen oikeudesta ihmisarvoiseen työhön sekä riittävään palkkaan ja vapaa-aikaan.

Blomsterin mukaan ikävä tosiasia on, että sadoille miljoonille työntekijöille ihmisarvoinen työelämä jää vain haaveeksi. Riittämättömät palkat sekä epävarmat työsuhteet ovat arkipäivää miljoonille työntekijöille. Monissa maissa työelämän perusoikeuksia, kuten esimerkiksi järjestäytymisen vapautta ja oikeutta sairaslomaan poljetaan.

Myös lapsityövoiman käyttö on edelleen merkittävä ongelma monissa maissa.

Muista työkaveria

Kunnon työ ei välttämättä edellytä suuria tekoja; teemapäivään voi osallistua tekemällä pienen hyvän työn omassa työyhteisössä. Esimerkiksi yhteisen kahvihetken järjestäminen, oven avaaminen työkaverille tai työpaikan tulostimen korjaaminen ovat kunnon töitä.

Mikään ei estä työyhteisöä ottamasta vastaan suurempaakin haastetta, jonka avulla tartutaan esimerkiksi maailmanlaajuiseen työelämän epäkohtaan.

Blomster korostaa, että Kunnon työn päivää viettämällä suomalaiset voivat tukea maailmanlaajuisesti ihmisarvoista työtä. Kunnon työn edistämiseen tarvitaan niin yksittäisiä ihmisiä kuin yrityksiä.

Kunnon töitä joka päivä

Etelä-Pohjanmaan Insinöörien puheenjohtaja Johanna Anttonen kertoo olevansa työmatkalla Kunnon työn päivänä. Anttonen muistuttaa, että kunnon työn tekoja voi kuitenkin tehdä myös muulloin kuin nimettynä päivänä.

– Olen joskus tuonut jotain hyvää, esimerkiksi lakritsia, työkaverien työpöydälle odottamaan, hän kertoo.

– Lisäksi meillä on tapana hakea työkaverit mukaan kahvitauoille, jotta kenenkään ei tarvitse istua taukoa yksin eikä kukaan unohda taukoa mielenkiintoisen työn lomassa.

Anttosen mukaan Suomessa työelämä on monin paikoin hyvin hoidettu ja asiat kunnossa. Parannettavaa kuitenkin on esimerkiksi kiintiöissä ja rekrytoinneissa.

– Ihmisten pitäisi edetä ansioidensa avulla ja paikkoihin pitäisi valita siihen parhaiten sopiva henkilö ilman kiintiöitä tai sovittuja verkostoja, Anttonen pohdiskelee.

Vinkkejä Kunnon työn teoista on osoitteessa www.facebook.com/kunnontyo. Jaa tekoja sosiaalisessa mediassa #kunnontyönpäivä.

Teksti: Päivi-Maria Isokääntä, Insinööriliitto
Kuvat: SASK.n kuva-arkisto