Isähaaste-kampanja alkoi tänään.
Paneelikeskustelussa pohdittiin keinoja vanhempainvapaan jakamiseen.
Isähaasteen takana ovat isät Tommi Koivisto, Mike Arvela ja Aku Karjalainen.
Insinööri-lehti työelämä

Kahdeksan lapsen isä kannustaa perhevapaisiin

It-yhtiö Siili Solutionsin toimitusjohtaja Timo Luhtaniemi haluaa, että isät ottavat tasapuolisen hoitovastuun lapsistaan ja käyttävät mahdollisuutensa isyysvapaaseen.

Luhtaniemi kertoo ehtineensä harjoitella isänä olemista kahdeksan lapsensa kanssa. Esikoisen kohdalla hän piti vapaita vähemmän kuin nuorempien lastensa kanssa. Toimitusjohtaja toteaa omasta kokemuksestaan, että vaikka vapaiden pitäminen on ollut laillista, henkinen este on vaikeuttanut niiden käyttämistä.

– Olen epäillyt, kehtaanko jäädä vapaalle, mitä muut ajattelevat ja mitä uralleni tapahtuu. Vaikka este olisi korvien välissä, ei se tee asiasta yhtään vähäpätöisempää, Luhtaniemi tuumii.

Ylityöstä syntyy illuusio

Edelleen työpaikoilla tuntuu Luhtaniemen mielestä olevan oletusarvona, että äiti huolehtii vauvasta ja esimerkiksi jää kotiin sairaan päiväkoti- tai kouluikäisen kanssa.

Niin ikään vallitsee luulo, että tekemällä pitkää työpäivää saisi paljon asioita aikaan. Luhtaniemi itse on havainnut, että säännöllisellä työajalla hän työskentelee tehokkaimmin.

– Päiväkotiin ei voi viedä ennen puolta kahdeksaa eikä sieltä voi hakea paljon viiden jälkeen. Se pakottaa tekemään asiat suunnitelmallisesti.

Perhevapaamallin uudistusta ovat vaatineet monet järjestöt, kuten Akava. Luhtaniemi ei pidä pelkän lain muuttamista kuitenkaan riittävänä. Laki antaa jo nyt mahdollisuudet vapaiden nykyistä tasaisempaan jakoon.

– Tarvitaan myös asenteen ja kulttuurin muutosta sekä esimerkkejä. Jos muutos tehdään pakon kautta, onko se kestävä tapa? Luhtaniemi epäilee.

Naisten asema paranee

Perhevapaiden tasajakoa Luhtaniemi perustelee tasa-arvolla ja naisten aseman parantamisella työmarkkinoilla. Naisten on silloin helpompi saada palkankorotuksia ja edetä urallaan.

– Vasta, kun isät kantavat vastuun lapsista, naisten hidasteet työmarkkinoilla poistuvat.

Siilin toimitusjohtaja puhui aiheesta tänään konsulttiyhtiö Fambitionin järjestämässä Isähaaste-kampanjan käynnistystilaisuudessa. Kampanjan tarkoituksena on saada työnantajat kehittämään työkulttuuriaan lapsiystävälliseksi.

Aula Researchin viime vuonna tekemän selvityksen mukaan 38–57-vuotiaista miehistä yli 26 prosenttia kokee hankaluuksia työn ja muun elämän yhteensovittamisessa. Sosiaali- ja terveysministeriön Tasa-arvobarometri pitää perhevapaille jäämistä yhä vaikeampana miehille kuin naisille. Vaikeinta se on yksityisellä sektorilla työskenteleville miehille.

Isähaaste-kampanjan ovat aloittaneet Knowit, Siili Solutions ja Tekniikan Akateemiset TEK. Kampanjaan on liittynyt toistaiseksi Cloubi, Eatech, Fläkt Woods, Frantic, Teknologiateollisuus ja Vala. Osallistujat saavat Fambitionilta ratkaisuja työyhteisön kehittämiseen.

Teksti ja 2 jälkimmäistä kuvaa: Janne Luotola, Insinööriliitto
ensimmäinen kuva: kampanjakuva