Mahdottomia muotoja -teos kuvaa Suorajärvelle tyypillisesti hahmon muuttumista toiseksi.
Isästä poikaan -teos tarkastelee Suorajärven pojan kasvua.
Satu-Minna Suorajärvi esittelee Isästä poikaan -teostaan.
Insinööriliitto käyttää viestinnässään esimerkiksi tällaisia jeppe-hahmoja.
Insinööriliitolla on myös metallista leikattuja jeppejä.
Insinööri-lehti

Insinöörimäisistä hahmoista syntyy taideteos

Vuoreksen alueelle Tampereelle valmistuu syksyllä julkinen veistos Parkour, joka esittää seitsemää liikkuvaa ihmishahmoa. Insinööri saattaa hämmästellä näyn äärellä, sillä teoksessa on jotakin tuttua.

Asunto-osakeyhtiö Pirttisuonraitin ääreen pystytettävän Parkourin luoja on kuvanveistäjä ja kuvataiteen maisteri Satu-Minna Suorajärvi. Hän on tehnyt aiemminkin teoksia, jotka koostuvat erilaisista alumiinista päällekkäin leikatuista ihmisten silueteista.

Alumiiniset ihmishahmojen siluetit muistuttavat Insinööriliiton viestinnässään käyttämiä jeppe-hahmoja. Jepet ovat insinöörejä, joiden siluettiin on upotettu teknisiä taustakuvia.

Taiteilija vastaa, kuinka yhdennäköisiä hahmot ovat hänen mielestään.

Satu-Minna Suorajärvi, mitä hahmoja teoksissasi on?

– Veistosteni hahmot ovat valokuvaamiani tai piirtämiäni henkilöitä, osa perheenjäseniä ja osa tuntemattomia kaduntallaajia. Arki ja ihmiset ovat minulle tärkeitä havainnoinnin kohteita.

Mitä aiheita teoksesi käsittelevät?

– Veistoksissani ihmishahmot muuttuvat toisikseen. Esimerkiksi poikani ja mieheni profiilit muuttuvat toisikseen. Isästä poikaan-veistoksessa pohdin pojan kasvua ja sitä, tuleeko poika isänsä kaltaiseksi. Teokset ovat muodoltaan virtamaisia. Ne kuvaavat ajan kulumista ja samalla palasia elämän varrelta.

Miten olet luonut teoksesi?

– Olen valmistanut ne 3d-tulostamalla. Tekniikka ei ole minulle pääasia, mutta 3d-mallintaminen ja -tulostaminen mahdollistaa uudenlaisen muotokielen. Käsin en pystyisi aikaansaamaan monimutkaisia laskoksellisia muotoja.

– Valokuvaan henkilöiden silhuetteja, joita muokkaan vielä runsaasti saadakseni 3d-mallinnettua veistoksen. Erityisesti jalat ja kädet ovat vaativia kohteita. Veistoksen synty vaatii paljon kolmiulotteista työstämistä, ja muotokielen pitää tyydyttää minua.

Kuinka paljon jepet ja teostesi alumiiniset ihmishahmot muistuttavat mielestäsi toisiaan?

– Insinööriliiton hahmot ovat aktiivisia työnsä ääressä olevia miehiä ja naisia. Tavallaan hyvä kuva nykyajan työntekijästä. He olisivat oiva veistoksen aihe työn muuttumisesta ruumiillisesta henkiseksi työksi.

Kertooko yhdennäköisyys siitä, että teostesi esittämissä ihmishahmoissa on jotakin insinöörimäistä?

– Insinöörit ovat uuden kehittäjiä ja rohkeita ajattelijoita. Koen itseni insinöörimäiseksi taiteilijaksi, koska olen koulutukseltani myös lääkäri. Taiteessani liikun tieteen ja taiteen rajapinnalla, ja olen 3d-tekniikoiden kehittäjiä Suomessa. Veistokseni valmistan usein itse 3d-tulostamalla.

Missä teoksessasi on mielestäsi insinöörimäisin hahmo tai aihe?

– Omakuvani ovat usein tarkkailevia ja havainnoivia hahmoja ja näin lähimpänä insinöörihahmoa.

Teksti: Janne Luotola, Insinööriliitto
Teoskuvat: Satu-Minna Suorajärvi
Kuva Suorajärvestä: Minna Taulu
Jeppekuvat: Insinööriliitto