Taika Jalohaikara käyttää tekoälyä entistä enemmän videoiden tekemiseen.
Insinööri-lehti tekniikka

Älytaiteilija ratsastaa tekoälyn kärkikaartissa

Liikkuva kuva syntyy entistä helpommin luovan tekoälyn avulla.

Taika Jalohaikara tuottaa vapaata taidetta ja yritysgrafiikkaa. Hän tituleeraa itseään Suomen ensimmäiseksi älytaiteilijaksi. Ainakin hän on ensimmäisiä, jotka kotimaassa käyttävät generatiivista eli luovaa tekoälyä ideointiin, sparrailuun ja lopullisten taideteosten hiomiseen.

Tavallinen työnkulku on, että Jalohaikara luonnostelee visuaalisen ajatuksensa vihkoon. Hän nappaa siitä kuvan puhelimellaan ja siirtää sen Stable Diffusion -työkaluun, jolla hän jalostaa karkeaa luonnostaan.

Stable Diffusionilla syntyvät niin grafiikat, kuvat kuin videot.

Jalohaikaran työn jälkeä näkyy tällä viikolla Helsingissä teknologiamessuilla, jossa hän on toteuttanut teknologiayhtiö Sickin messuständin taustat.

Ammattilaisen pitää pysyä edellä

Luova tekoäly kehittyy nopeasti, ja tekoäly hoitaa koko ajan uusia tehtäviä, jotka ovat olleet ennen ihmisen harteilla. Lisäksi moni amatööri pystyy tuottamaan koko ajan helpommin ammattilaistasoista visuaalista jälkeä.

– Jos jäisin tälle tasolle, mitä olen nyt Sickille tekemieni töiden kohdalla, olisin huomenna työtön. Tämä ala kehittyy niin nopeasti.

Jalohaikara seuraa kehitystä Redditin ja Discordin keskusteluryhmissä. Stable Diffusionin ympärillä on laaja yhteisö, koska ohjelma on avoimen lähdekoodin sovellus.

Tekoäly ei loihdi valmiita tuotteita itsestään vaan vaatii myös käyttäjältä taitoa käyttää työkaluja. Lisäksi graafikolla pitää olla omaa silmää, ja asiakas viime kädessä päättää, mikä on valmista.

Omassa taiteessaan Jalohaikara nostaa esiin mielenterveyteen liittyviä aiheita ja suosii surrealistisia näkyjä.

Tekoäly skaalaa grafiikkaa

Yritysasiakkaille taiteilija toteuttaa visuaalisia ilmeitä ja esitysgrafiikkaa. Ennen visuaaliset toimistot tekivät käsin esimerkiksi yrityksen visuaalisesta ilmeestä erimallisia pohjia eri some-alustoja ja esityksiä varten.

– Nykyään grafiikkaa pystyy skaalaamaan tekoälyn avulla, jolloin samaa yritysilmettä pystyy soveltamaan eri käyttökohteisiin.

Vapaan taiteen ja käyttötaiteen kehityssuunta on Jalohaikaran mielestä liikkuvassa kuvassa.

– Jos asunnon tai toimiston seinä saadaan isoksi näytöksi, siihen voidaan tilata liikkuva taideteos tai siihen voidaan tekoälyllä generoida koko ajan ohjeen mukainen taideteos.

Jalohaikaran omaan taiteeseen voi tutustua hänen portfoliostaan.

Teksti ja kuva: Janne Luotola