Insinööri-gaalaa seurasi paikalla 150 hengen yleisö.
Palkitut nousivat lavalle yhteiskuvaan.
Johanna Kinnunen sai kiitosta avusta tapahtumahallinnan käytössä.
Miapetra Kumpula-Natri osallistui gaalaan videotervehdyksellä.
Insinööri-lehti työmarkkinat

Insinööri-gaala juhlisti tekniikan tähtiä

Palkinnoissa huomioitiin teot, yritykset, jäsenjärjestöt sekä ansioituneet ihmiset.

Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri julistettiin vuoden insinööriksi tänään Insinööriliiton järjestämässä Insinööri-gaalassa Tampereen Torni-hotellissa. Europarlamentaarikko esitti terveisensä Brysselissä kuvatulla videolla. Insinööri-lehti sai hänet kiinni ennen juhlatilaisuutta puhelimitse.

– Olen esittänyt monta kertaa, että insinöörit pelastavat maailman. Joskus se on otettu kevyenä heittona, mutta yhä useammin se otetaan jo vakavasti.

– Ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii puhtaampia teknologioita. Jonkun on suunniteltava nykyinen elämänmuotomme kestävämmäksi ja luonnonmukaisemmaksi.

Vaasasta kotoisin oleva Kumpula-Natri valmistui insinööriksi maan ensimmäisestä englanninkielisestä insinööriohjelmasta Vaasan teknillisestä oppilaitoksesta vuonna 1995. Hän toimi sosiaalidemokraattien kansanedustajana kolmena kautena vuodesta 2003, kunnes vuonna 2014 valittiin ensimmäisen kerran Euroopan parlamenttiin.

Insinöörejä Kumpula-Natri haluaa lisää päätöksentekijöiksi.

– Ehkä monet insinöörit muuttavat maailmaa mieluummin yritysten palveluksessa kuin lainsäädännön kautta. Olisi silti hyvä, että eri alojen ammattilaisia olisi päätöksenteossa mukana ja lainsäädäntöön tulisi enemmän vuoropuhelua.

Kumpula-Natri toimii muun muassa parlamentin teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan jäsenenä. Hän edistää eurooppalaista datataloutta ja tekoälyn eettistä hyödyntämistä.

Kekseliäisyys vetosi

Vuoden jäsenenä gaalassa palkittiin Kuopion Insinöörien puheenjohtaja Johanna Kinnunen. Liitto kiitti häntä muun muassa toimeliaisuudesta jäsentietojärjestelmän ja tapahtumahallinnan käyttöönotossa. Hän auttaa myös muita jäsenjärjestöjä ja on keksinyt järjestelmille uusia käyttömahdollisuuksia.

– Olen tehnyt paljon töitä insinöörien eteen. Olen varmaan tehnyt oikeita asioita, kun työ huomioidaan tällä tavalla.

Elektroniikan ja informaatiotekniikan insinööri toimii päivätyössään suunnittelijana Pelastusopistolla. Luottamustoimessaan hän on järjestänyt jäsentapahtumia.

– Lokakuun lopussa koittavat järjestön 80-vuotisjuhlat. Toivon, että niistä tulee ikimuistoiset.

Parhaita palkittiin

Vuoden luottamusmieheksi valittiin pääluottamusmies Pekka Liimatainen. Hän sai huomionosoituksensa vuosikymmenten mittaisesta luottamustehtäväurasta ja tervehti gaalayleisöä videolla.

Vuoden insinööritekona palkittiin jäsenäänestyksen perusteella Spinnova Oyj:n kehittämä teknologia. Sen avulla puuta ja jätevirtoja voidaan käyttää tekstiilien valmistamiseen.

Vuoden insinöörityönantajana palkittiin Gofore. Yhtiö on yksi tietoalan ensimmäisistä yhtiöistä, jotka solmivat yrityskohtaisen työehtosopimuksen. Sopimus tuli voimaan vuoden alussa.

Vuoden jäsenjärjestöksi nostettiin Tietoala ry. Perusteena oli muun muassa hyvä jäsenkehitys, joka perustui pitkälti jäsenhankintaan työpaikoilla.

Tapahtumayleisöä viihdytti illalla Insinööriliiton Lasketaan taso korkeammalle -kampanjan kasvoina toimiva artisti Pyhimys.

Insinööri-gaala oli ensimmäinen lajiaan. Se päätettiin pitää Tampereella, josta vuonna 1919 perustetun liiton historia on saanut alkunsa. Paikalla oli noin 150 juhlijaa, ja tapahtuma striimattiin verkkoon.

Teksti: Janne Luotola
Kuvat: Janne Luotola ja Miapetra Kumpula-Natri

10.9. korjattu: Insinööriliitto on perustettu vuonna 1919.