– Suurin työ on asioiden yksinkertaistamisessa, Kim Kivelä sanoo.
Kim Kivelä on innokas urheilija. SM-mitaleita on muun muassa veteraanien yleisurheilusta.
Wellevo voi auttaa laihduttajaa tai huippu-urheilijaa.
Insinööri-lehti

Hyvinvointi on kokonaisuus

Täällä asuu innovatiivinen insinööri, tee-se-itse -henkinen yrittäjä ja innokas urheilumies. Vaatehuoneessa on testilaboratorio, autotallissa protopaja ja varastossa kuntosali. Kim Kivelän työhuoneessa on lisäksi seisomapöytä ja laadukas kuntopyörä.

Hyvinvointisovellus Wellevon yhdessä Teemu Lätin kanssa kehittänyt Kivelä alkoi yrittäjäksi vuoden päivät sitten. Hän valmistui sulautettujen järjestelmien insinööriksi Oulun ammattikorkeakoulusta vuonna 2003 ja ehti tehdä pitkän uran Elektrobitillä.

– EB:llä sain ideoida ja kehitellä isojen asiakkaiden projekteja, joista moni liittyi liikuntaan ja hyvinvointiin. Yrittäjäksi lähtemistä en ole katunut silti yhtään ja toivon, että loppuelämäni leipä tulee tästä, Kivelä sanoo.

Virallisterveellisyys pohjana

Hyvinvointiin liittyviä sovelluksia ja laitteita on markkinoilla pilvin pimein, mutta Wellevo haluaa erottua edukseen kokonaisvaltaisuutensa ansiosta. Kysymys on pikemminkin hyvinvointijärjestelmästä.

Sovellus ottaa huomioon paitsi ruuan ravintoarvot, myös käyttäjän lähtötilanteen, tavoitteet sekä unen ja liikunnan.

– Alun perin tätä kehitettiin huippu-urheilijoille, tukun eri lajien SM-mitaleita veteraanisarjoista hankkinut Kivelä kertoo.

– Huomasimme pian, että sovellus voi auttaa kaikkia hyvinvoinnistaan kiinnostuneita.

Ruuan ravintoarvojen kartoittaminen ja erilaisten hyvinvointiin vaikuttavien muuttujien yhdisteleminen oli valtava työ. Keväällä valmistunutta sovellusta työstettiin kaksi vuotta.  

– Pelkästään algoritmeihin meni puoli vuotta.
Wellevo toimii ilman hokkuspokkuskeinoja.
– Kaikki perustuu tutkittuun tietoon, kuten kotimaisiin ravintosuosituksiin.

Sovellus kertoo tarkasti muun muassa vitamiinien ja hivenaineiden määrän. Silti käyttöliittymä on pystytty pitämään selkeänä.

Muun muassa painonpudottajat ovat saaneet Wellevon avulla hyviä tuloksia. Kaikkiaan sovelluksella on nyt noin 700 käyttäjää, mutta mahdollisuuksia paljon enempään.

Koodinkääntäjä yllätti tekijänsä

Ennen insinööriuraansa Kivelä muun muassa asensi puhelimia, korjasi viestintäelektroniikkaa ja mittalaitteita. Hän on hankkinut vuosien saatossa kotiinsa erilaisia laitteita CNC-työstökoneesta testilaboratorion mittalaitteisiin.

Autotallissa voi tehdä muun muassa prototyppejä ja valumuotteja.

– Ostin suurimman osan laitteista rikkinäisenä ja korjasin.
Kivelän yksi tärkeimmistä työkaluista on pieni muistivihko, johon hän saattaa kirjata ideoitaan vaikka keskellä yötä.

– Minulla on ollut aina intohimoa kehitellä uutta. Toteuttamista odottavia ideoita on nytkin kymmeniä.

Pinnan alla kuplii alun perin omaan tarkoitukseen kehitetty koodinkääntäjä, joka näyttää toimivan yllättävän hyvin. Periaatteessa sellaisella voisi olla valtavat mahdollisuudet.

– Android-koodi kääntyy sillä IOS-koodiksi erittäin vähällä käsityöllä. Jos siitä tulee päätuotteemme, niin sitten tulee.

Nykyajan yrittäjyys ei tarvitse varsinaisia toimitiloja. Lätti koodaa Kuopiossa ja Kivelä asuu parinkymmenen minuutin automatkan päässä Oulusta perheensä kanssa.

Teksti ja kuvat: Sami Korkala