Riitta Saarelainen työskentelee Tallqvist Infralla.
Insinööri-lehti työelämä

Hseq-insinöörin homma osoittautui unelmatyöksi

Tuotantotalouden insinööri Riitta Saarelainen yllättyi saadessaan työtarjouksen vieraalta tuntuneelta alalta ja uskaltautui miesvaltaiseen työyhteisöön.

Saarelainen valmistui kesällä 2020 tuotantotalouden insinööriksi Centria-ammattikorkeakoulusta Ylivieskasta. Tuore insinööri sai paperinsa keskellä koronapandemian ensimmäistä aaltoa.

Töitä Saarelainen haki seudulla toimivista teollisuuden yrityksistä. Epävarmuuden vuoksi yritykset eivät halunneet palkata loppuvuodesta, ja työnhaku tärppäsi tämän vuoden maaliskuussa. Työtarjous projekti-insinöörin tehtävistä tuli hänelle nuorkauppakamarin ja Linkedin-sovelluksen verkostojen kautta maanrakennuspuolelta.

– Minulle ei tullut mieleenkään, että olisin voinut hakeutua rakennusalalle, mutta tuotantotalouden osaamista tarvitaan sielläkin.

– Kävi ilmi, että työ sopii minulle paremmin kuin hyvin. Viehätyn ihmisenä kontrasteista, ja maanrakennusalalle on ominaista, että se ei ole samalla tavalla pikkutarkkaa kuin aiempi kokemukseni elintarviketeollisuuden puolella.

Tuulivoimalat työllistävät

Saarelainen työskentelee maanrakennusyritys Tallqvist Infralla uusiutuvan energian maanrakennusprojektissa. Pohjanmaalle nousee uusia tuulivoimapuistoja, ja Saarelainen on mukana yhden puiston rakentamisessa osana projektin työnjohtoa. Maanrakennukseen kuuluvat esimerkiksi teiden pohjien ja voimalan perustusten rakentaminen.

Saarelaisen vastuulla ovat hseq-tehtävät eli terveys, turvallisuus, ympäristö ja laatu.

– Hseq-puoli on ihan unelmatyötä. Välitän ihmisistä ja tykkään tuottaa laatua. Sikäli olen päässyt tekemään sydämenasioita.

Työmaa on sen verran kaukana kotoa, että Saarelainen tekee viikon työt neljässä päivässä työmaa-asunnossa ja viettää kolmen päivän viikonloppuja.

Ammattitaito ei katso sukupuolta

Saarelaisen työpaikka on miesvaltainen. Työmaalla tosin työskentelee naiskollega, sattumoisin vastaavissa hseq-tehtävissä.

– Uskon, että on jonkinlainen alkujärkytys puolin ja toisin, jos työt on totuttu tekemään miesten kesken. Mutta työelämässä ammattimaisuus on sukupuolikysymystäkin tärkeämpi asia, ja sitä kannattaa arvostaa.

Saarelainen uskoo, että nuoret naiset vieroksuvat yhä insinöörialoja matematiikan ja miesvaltaisuuden vuoksi. Hän pitää matematiikkaa kuitenkin vain yhtenä osa-alueena, jonka pystyy suorittamaan, kun vain viitsii nähdä vaivaa.

– Insinöörit voivat työskennellä todella monenlaisissa tehtävissä, jolloin muut vahvuudet, kuten kielitaito ja ihmissuhdetaidot, saattavat nousta tärkeään rooliin.

Johtaminen kiinnostaa tulevaisuudessa

Saarelainen haluaa kehittää osaamistaan. Häntä kiehtoo johtaminen, jota hän opettelee myös nuorkauppakamaritoiminnassa.

– Olen harrastanut myös hevosia, ja hevostytöistä kasvaa herkästi johtajia. Me olemme tottuneet ottamaan vastuuta ja kohtaamaan vastoinkäymisiä.

Saarelainen on kotoisin Etelä-Suomesta. Muutto Pohjois-Pohjanmaalle opetti verkostoitumista ja itsensä johtamista.

Aiemmin Saarelainen on suorittanut prosessikemian ammattitutkinnon ja toiminut elintarviketeollisuuden yrityksissä. Hän halusi kuitenkin oppia uutta ja edetä urallaan, joten hän aloitti insinööriopinnot viisi vuotta sitten.

Uusien töiden hakemista helpotti puolen vuoden harjoittelu- ja työkokemus projekti-insinöörin sijaisena Fortacolla insinööriopintojen aikana.

Teksti: Janne Luotola
Kuva: Topias Väätäinen