Ville Lahti-Nuuttila haluaa suojata myös varaluottamushenkilöiden asemaa.
Insinööri-lehti politiikka

Erolapset tarvitsevat tasavertaisia vanhempia

Lapsilla on ehdokkaan mielestä paremmat eväät koulunkäyntiin ja elämään, kun kummallakin vanhemmalla on mahdollisuus osallistua kasvatukseen.

ERP-konsulttina Azetsilla työskentelevä Ville Lahti-Nuuttila luonnehtii itseään ihmisoikeustaistelijaksi. Hän toimii vapaa-ajallaan espoolaisen Rastaalan koulun vanhempainyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana ja Perheiden parhaaksi ry:n aktiivisena jäsenenä. Eduskuntavaaliehdokkaana hän haluaa tukea eroperheiden lasten mahdollisuuksia saada elää kummankin vanhemman kanssa tasavertaisesti.

Lahti-Nuuttilalle asia on henkilökohtainen. Hän taisteli oikeudessa saadakseen kahdelle lapselleen vuoroviikkoasumisen. Hän pitää suomalaista yhteiskuntaa isiä syrjivänä, ja se näkyy hänestä neuvolasta oikeuslaitokseen saakka.

– Neuvolasta lähtien isä on usein täysin näkymätön. Kun olin itse neuvolassa lasteni äidin kanssa, neuvolahenkilöt katsoivat minusta ohi ja varoivat puhumasta minulle.

Lapsen olot heijastuvat kouluun

Eroperheiden lapset syrjäytyvät muita helpommin yhteiskunnasta. Lähivanhemmalla ei ole välttämättä aikaa tai voimia auttaa koulutehtävissä, ja tämä heijastuu lapsen mahdollisuuksiin aikuisena.

– Jos lapsesta pitää huolta vain yksi huoltaja, se on raskasta, kun kaikki pitää hoitaa itse eikä riitä omaa aikaa muuhun, Lahti-Nuuttila sanoo.

Hän pitää tärkeänä, että ihmisten oikeusturvaa parannetaan. Vanhemmalla pitää olla mahdollisuus huoltajuuskiistoissa valittaa ja oikaista viranomaisten tekemiä virheitä.

Hän haluaa myös kriminalisoida lasten tahallisen vieraannuttamisen toisesta vanhemmasta. Eduskunnan enemmistö puolsi lakialoitetta vuonna 2012, mutta aloite ei mennyt eteenpäin.

Suojaa varaluottamushenkilöille

Työelämässä Lahti-Nuuttila on myös huomannut parannettavaa. Hän työskenteli ennen CGI:llä, jossa toimi samalla varaluottamushenkilönä. Yt-neuvotteluissa hän sai todennäköisesti asemansa vuoksi potkut. Hän haluaa irtisanomissuojan myös varaluottamushenkilöille, jotta heidän mahdollisuutensa tukea työntekijöitä paranevat.

Nykyisessä työssään hän kehittää yritysten kirjanpitoa Microsoft Dynamics -järjestelmällä. Käytännössä hän tekee pieniä muutoksia ohjelmiston koodiin. Muutosten toimivuus tarkistetaan testiympäristössä ennen julkaisua. Hän vertaa työtään yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

– Pienellä muutoksella voi olla kauaskantoisia seurauksia. Olen huolissani siitä, annetaanko päättäjille oikeaa dataa päätöksenteon tueksi ja pystyvätkö he näkemään päätöstensä seuraukset riittävän pitkälle.

Lahti-Nuuttila on ehdokkaana vaaleissa Uudenmaan vaalipiirissä Vapaudenliiton listalla. Ehdokkaalle ovat tärkeitä myös puolueen yleiset vaaliteemat. Tärkeimmät teemat liittyvät EU:n vaikutusvallan vähentämiseen Suomen sisäisistä asioista ja Nato-hakemuksen peruminen. Lahti-Nuuttilan mielestä hakemus provosoi Venäjää.

Teksti ja kuva: Janne Luotola