SOK:n lounastilaisuudessa 9.9. Helsingissä keskusteltiin kirjavista työsuhteen ehdoista.
Ulla Tiimonen on tyytyväinen liiton palveluihin irtisanomistilanteessa.
Insinööri-lehti

Epävarmuuden ilmapiiri

Suomen mittakaavassa kaupan ala on suuri työllistäjä. Kaupassa näkyvimmät ihmiset ovat myyjät, joiden kanssa asiakkaat päivittäin asioitaan hoitavat. Taustalla työskentelee kuitenkin myös suuri joukko ylempiä toimihenkilöitä. Nämä alansa ammattilaiset eli kaupan alan ylemmät toimihenkilöt ovat pitkään saaneet pärjätä ilman kollektiivista edunvalvontaa ja omaa työehtosopimusta. Nyt tilanteeseen haetaan muutosta, kun Ylemmät toimihenkilöt YTN ry on ottanut kaupan alan erityiskohteekseen.

Projektin yksinkertainen tavoite on saada alalle työehtosopimus. Työehtosopimuksen myötä ala saataisiin oikeudenmukaiseksi ja tasa-arvoiseksi muihin henkilöstöryhmiin nähden. Tällä hetkellä vaihtelevia käytäntöjä on muun muassa ylitöiden korvaamisessa, etätyöjärjestelyissä, palkkauksessa ja osaamisen tunnistamisessa. Oma työehtosopimus tuo turvaa myös neuvottelujärjestelmän kautta ja oma luottamusmies on työpaikalla lähin tuki ja apu ristiriitatilanteissa.

Syksyllä alkaneen kaupan alan kenttäkierroksen strategisiksi kohteiksi on valittu kaupan suurimmat tekijät SOK, Kesko, Stockmann ja Suomen Lähikauppa. Runsaammin insinöörejä työllistävän teknisen tukkukaupan yritykset otetaan myös kierrokselle mukaan.

Työehtosopimuksella vakautta ja turvaa

Kenttäkerros on vielä aluillaan, mutta kokemusten perusteella kollektiiviselle edunvalvonnalle ja alan omalle työehtosopimukselle on todellista tarvetta. Alalla työskentelevät ylemmät toimihenkilöt eivät ole välttyneet yt-neuvotteluilta ja epävarmuus vain jatkaa kasvuaan. Vaatimukset kovenevat ja jäljelle jääviltä työntekijöiltä vaaditaan yhä enemmän ja enemmän.

– Työehtosopimus toisi turvaa ja vakautta alalle. Emme olisi vain työnantajan armollisuuden varassa, sanoo SOK:lla tuotelaatupäällikkönä työskennellyt tekstiilitekniikan insinööri Ulla Tiimonen.

Tiimosen elämä sai uuden käänteen syyskuun alussa, kun yt-neuvottelujen päätteeksi tuli ilmoitus irtisanomisesta. Hän katsoo tulevaisuuteen kuitenkin luottavaisesti.

– Omalla kohdallani oli parempi ratkaisu, että työsuhde loppui ilman työssäolovelvoitetta. Pääsen heti kiinni uusiin mahdollisuuksiin. En tiedä mistä olisin löytänyt motivaatiota tehdä työtä, jonka tietäisin loppuvan määräajan umpeuduttua, Tiimonen pohtii.

Tiimonen on ollut jo yhteydessä liiton urapalveluihin ja aikoo syksyn aikana osallistua liiton tarjoamiin koulutuksiin.

– Otan tämän uutena haasteena ja uuden alkuna, Tiimonen summaa.

Kaupan alan kenttäkierros jatkuu läpi syksyn ja ensi kevään. Jos haluat kiertuetapahtuman työpaikallesi, ota yhtyettä asiamies Ulla-Mari Pasalaan (ulla-mari.pasala(at)ilry.fi). Lisätietoa on osoitteesta www.ytn.fi/kauppa. Käy myös tykkäämässä YTN:n kaupan alan sivusta  facebookissa www.facebook.com/ytnkauppa.

Teksti ja kuvat: Ulla-Mari Pasala, Insinööriliitto