Tommi Halkosaari pitää pääkaupunkiseudun kasvua isona haasteena.
Insinööri-lehti politiikka

Ammattikoulu pitää turvata väylänä korkeakouluun

Koulutus, väestönkasvu, omavaraisuus ja velkaantuminen ovat eduskuntavaaliehdokkaan mielestä maan suurimpia haasteita.

Sähköverkkoyhtiö Carunalla vanhempana käyttöinsinöörinä työskentelevä Tommi Halkosaari on kuulunut syntymästään saakka keskustapuolueeseen. Hän oli ensimmäistä kertaa ehdokkaana 18-vuotiaana seurakuntavaaleissa, joissa hän pääsi heti läpi. Nyt hän on eduskuntavaaliehdokkaana Uudenmaan vaalipiirissä.

Perheiden asioista on tullut hänelle viime vuosina tärkeitä.

– Kun on jo 30 vuotta ylittynyt mittarissa ja meillä on kaksivuotias lapsi, politiikan teemat kääntyvät yhä enemmän perheisiin.

Halkosaari on huolissaan suomalaisten pääsystä korkeakoulutukseen. Julkisuudessa on väläytelty ammattikoulun lyhentämistä, jotta työelämään saataisiin tekijöitä nykyistä nopeammin. Ehdokasta ajatus huolestuttaa.

– Ammattikoulu ei saa olla umpikuja, joka estää pääsyn jatko-opintoihin. Olen pitänyt omalla kohdallanikin tärkeänä, että pystyin ponnistamaan ammattikoulusta korkeakouluun.

Halkosaari valmistui vuonna 2010 sähköasentajaksi Koulutuskeskus Sedusta Seinäjoella. Hän jatkoi sähkötekniikan insinööriksi Vaasan ammattikorkeakoulusta vuonna 2016 ja sähkötekniikan diplomi-insinööriksi LUT-yliopistosta vuonna 2020.

Muuttovoitto aiheuttaa infrahaasteita

Halkosaari on kotoisin Ilmajoelta Etelä-Pohjanmaalta mutta on asettunut perheensä kanssa Espooseen. Työpaikka Carunan keskusvalvomo sijaitsee kotikaupungissa. Hän toimii myös Espoon kaupunginvaltuustossa keskustan ensimmäisenä varaedustajana ja on osallistunut karkeasti puoleen kokouksista. Lisäksi hän toimii jäsenenä teknisessä lautakunnassa.

– Kaupunki kasvaa koko ajan. Viidessä vuodessa kunnossapidettävien katujen määrä on kasvanut kymmenen prosenttia mutta siihen varatut rahat vain neljä prosenttia. Se aiheuttaa haasteita.

Valtion pitäisi Halkosaaren mielestä tunnustaa, että pääkaupunkiseudulle kohdistuu suhteettoman suuria taloudellisia paineita muuttoliikkeen vuoksi. Alueelle muuttaa paljon erikielisiä, jotka tarvitsevat muun muassa palveluita kotoutukseen ja kielen opiskeluun.

– Pääkaupunkiseutu kasvaa, vaikka kaupungit eivät kaavoittaisi yhtään uutta asuinaluetta. Kasvu ei ole pelkästään politiikasta kiinni.

Omavaraisuus pitää turvata

Ensi vaalikaudella tärkeä tavoite koko puolueelle on parantaa suomalaisten omavaraisuutta sekä energian- että ruoantuotannossa. Samalla valtionvelkaa on leikattava, ja se tarkoittaa väistämättä jostakin nipistämistä.

– Korkojen nousu tuntuu jo minun kukkarossani. Luulisi, että näillä koroilla sadan miljardin velka tuntuu myös valtion kukkarossa.

Teksti ja kuva: Janne Luotola