Verkkokauppayhtiö Amazonin työntekijät äänestävät helmi-maaliskuussa ammattiliiton perustamisesta Yhdysvalloissa. Kyseessä olisi ensimmäinen iso teknologiayhtiö, johon syntyisi maassa ammattiliitto.
– Tämä antaa toivoa siitä, että järjestäytyminen voisi edistyä myös teknologiajäteissä. Tapaus kertoo myös siitä, että jos järjestäytymistä ei ole, se johtaa huonoihin työoloihin, Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa.
Järjestäytymistä koskevan äänestyksen taustalla ovat Amazonin työolot. Ne kärjistyivät etenkin viime syksynä, kun yli 20 000 yhtiön Yhdysvalloissa työskentelevää työntekijää sairastui koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen. Työntekijät vaativat turvallisuutensa parantamista.
Liitto syntyy äänillä
Yhdysvalloissa ammattiliitot perustetaan eri tavalla kuin Suomessa. Yrityksen työntekijät tekevät vetoomuksen työmarkkina- ja työsuojeluviranomaiselle, joka avaa järjestäytymisestä äänestyksen. Jos enemmistö puoltaa järjestäytymistä, perustetaan ammattiliitto, joka saa oikeuden neuvotella työehtosopimuksen yritykselle.
Vaikka ammattiliitto perustettaisiin, se ei vielä tarkoita, että äänestäjät liittyvät sen jäseneksi. Laki ei suojaa Yhdysvalloissa ammattiliittojen jäseniä irtisanomisilta, ja työnantajat ovat yleisesti potkineet ammattiliittoon liittyneitä työntekijöitä. Se voi hillitä liittymishaluja.
– Yhdysvaltojen tilanne kuvaa hyvin sitä, että oikeudet järjestäytyä ja hakea yhdessä kohtuullista palkkaa ja työehtoja eivät ole edes kaikissa kehittyneissä maissa sellaisia itsestäänselvyyksiä kuin meillä. Sinne peilaamalla voi nähdä minkälaiseksi työelämä voi mennä, jos aktiivisesta vuoropuhelusta ei huolehdita, Oksa pohtii.
Vastustus perustuu ideologiaan
Amazon on kampanjoinut julkisesti ammattiliiton perustamista vastaan. Liittoja vastustetaan Yhdysvalloissa ainakin osittain siksi, että ne pyrkivät parantamaan varsinkin pienimpiä palkkoja. Yritykset näkevät palkankorotukset uhkana kannattavuudelleen. Oksa pitää ajattelutapaa yrityksen näkökulmasta lyhytnäköisenä.
– Se heikentää pitkällä aikavälillä yrityksen toimintaa. Tutkimustieto kertoo, että järjestäytyminen kasvattaa yrityksen tuottavuutta, työssäjaksamista ja viihtyvyyttä.
Yhdysvalloissa Amazonin keskimääräinen tuntipalkka on 15,30 dollaria tunnilta. Kahdeksan osavaltiota on säätänyt minimipalkaksi 15 dollaria tunnilta, eli käytännössä useat työntekijät saavat alle minimipalkkaa. Oksa pitää pieniä palkkoja yrityksen kannalta kaksipiippuisena asiana.
– Se johtaa siihen, että voidaan teettää pitkää päivää matalilla palkoilla, josta saadaan ainakin näennäistä kustannushyötyä. Toisaalta se johtaa heikompaan laatuun ja matalampaan tuottavuuteen.
Kulttuuri voi muuttua
Jos ammattiliitto syntyy ja se saa riittävästi neuvotteluvoimaa laajasta järjestäytymisasteesta, sillä voi olla voimaa kehittää yrityksen työehtoja.
– Se voi johtaa siihen, että työehdot Amazonilla parantuvat ja yritys joutuu neuvottelemaan niistä. Parhaimmillaan se voi pidemmällä aikavälillä johtaa yrityskulttuurin muutokseen teknologiasektorilla.
Teknologiajätit toimivat ympäri maailmaa, ja ne joutuvat noudattamaan maiden paikallista lainsäädäntöä. Suomessa amerikkalaisyhtiöiden työntekijöillä on oikeus liittyä ammattiyhdistykseen, kuten Insinööriliittoon. Amazonilla ei ole Suomessa työntekijöitä, mutta esimerkiksi Google ja Microsoft toimivat Suomessa.
– Amerikkalaisomisteisissa yrityksissä on usein ideologinen asenne järjestäytymiseen myös Suomessa. Niillä on iso kynnys itsekään liittyä työnantajajärjestöihin, saati ymmärtää meidän järjestelmämme tuomaa hyvää yhteistyötä henkilöstön ja sen edustajien kanssa, Oksa sanoo.
Microsoftin työntekijämäärä Suomessa on laskenut voimakkaasti Nokian ajan huippuvuosista, mutta yhtiöllä on kaupparekisteritietojen mukaan yhä vajaat 400 työntekijää. Microsoft on kieltäytynyt vuodesta 2014 henkilöstön hallintoedustuksen toteuttamisesta, vaikka se on laissa pakollinen.
Googlen työntekijämäärä kasvaa Suomessa nopeasti. Työntekijöitä on jo noin 300, ja luku kasvaa. Yhtiöllä on maassa mainostoimintaa ja datakeskus Haminassa.
Palkansaajien järjestäytymisessä on maittain isoja eroja. Insinööri-lehti kertoo tänään järjestäytymisestä maailman suurimmissa yhtiöissä.
Teksti: Janne Luotola
Kuva Amazonista: Sandryphoto/Mostphotos
Kuva Googlesta: User_87417/Mostphotos