Maailman suurimmat yritykset ovat ryvettyneet skandaaleissa, jotka johtuvat kehnoista työoloista. Muutoksesta on kuitenkin merkkejä.
Viime vuonna syntyi Yhdysvaltojen teknologia-alalle ensimmäinen ammattiyhdistys, kun Kickstarterin työntekijät järjestäytyivät 18 kuukauden väännön jälkeen. Suurista yhtiöistä Googlen emoyhtiön Alphabetin työntekijöille on perustettu yrityskohtainen yhdistys tämän vuoden alussa.
Alphabetin yhdistyksen jäsenmäärä on ehtinyt nousta yli 700:aan, mikä on vielä murto-osa yhtiön työntekijämäärään verrattuna. Yhdistys ei hae vahvistusta viranomaisilta, joten sillä ei ole oikeutta tehdä työehtosopimuksia. Se on eräänlainen kevytversio ammattiliitosta.
Yhdistys toimii pehmein keinoin. Se vastustaa muun muassa seksuaaliseen ahdisteluun syyllistyneiden johtajien rahallista palkitsemista ja epäeettisenä pidettyä mielenosoittajien tunnistamista puolustusministeriön tilauksesta.
Yhdysvaltojen työmarkkina- ja työsuojeluviranomainen on aiemmin moittinut Googlea työntekijöidensä valvonnasta ja mielivaltaisesta erottamisesta. Yhtiö on puolustautunut julkisuudessa selittelemällä, että se pyrkii sopimaan työehdoista suoraan työntekijöiden kanssa.
Työntekijöiltä puuttuu turva
Kaikissa yhdysvaltalaisissa teknologiajäteissä työnantajan asenne on kova. Apple on pitänyt huolta siitä, että sen työntekijät eivät järjestäydy. Sen palkollisten työehdot ovat nousseet julkisuuteen oikeustapausten kautta.
Applen myymälätyöntekijät tekivät vuonna 2015 ryhmäkanteen siitä, että työnantaja ei maksanut palkkaa pakollisten turvatarkastusten aikana. Työntekijät joutuivat odottamaan vuoroa tavaroidensa tarkastamiseen ennen työvuoroon pääsemistä ja sen jälkeen. Korkein oikeus ratkaisi asian vuosien jälkeen työntekijöiden eduksi.
Applen kiinalaisella alihankkijalla Foxconnilla työolot ovat huonot. Useat työntekijät ovat tehneet itsemurhan menneinä vuosina.
Facebook on saanut syytteen Yhdysvaltain kansalaisten syrjimisestä. Facebook on ottanut töihin yli 2 600 ulkomaalaista, jotka ovat tulleet maahan työluvalla. Samalla työnantaja on syrjinyt sopivia oman maan kansalaisia.
Microsoftin sopimuskumppanin Lionbridgen työntekijöitä onnistui järjestäytymään Yhdysvalloissa vuonna 2016, mutta menestys jäi lyhyeksi. Microsoft vastasi antamalla potkut niille, jotka liittyivät liittoon.
Yhdysvalloissa palkansaajien järjestäytymisaste on laskussa ja nyt noin kymmenen prosenttia. Jäsenet painottuvat julkiselle sektorille.
Amazonin työntekijät äänestävät keväällä ammattiliiton perustamisesta, ja muutamassa yrityksessä on jo tapahtunut edistysaskeleita, Insinööri-lehti kertoo tänään.
Kiinassa ammattiliittoa valvoo työnantaja
Maailman suurimpien yritysten joukossa on pari kiinalaista ohjelmistoyhtiötä ja saudiarabialainen öljy-yhtiö. Sekä Kiinassa että Saudi-Arabiassa työntekijöiden järjestäytyminen on vähäistä tai näennäistä.
Työkuorma on Kiinassa musertava. Teknologiayhtiö Pinduoduon työntekijöistä kaksi on tehnyt itsemurhan tämän vuoden alussa. Vaikka Kiinassa on nimellisesti ammattiliittoja, isoissa yrityksissä, kuten Alibaballa tai Tencentillä, niitä ei ole.
Kiinassa on yksi palkansaajien kattojärjestö, jonka alaisia kaikki niin sanotut ammattiliitot ovat. Ammattiyhdistystoiminta on valtion tiukassa kontrollissa. Ammattijärjestöjen tehtävänä on pitää huolta, että työvoima täyttää sujuvasti kommunistisen puolueen tuotantotavoitteet.
Keskitetystä ohjauksesta huolimatta maassa on ollut lakkoja. Tilanne on sikäli ironinen, että jotkin yritykset ovat olleet ammattiyhdistyksiä valmiimpia neuvottelemaan työehtosopimuksista.
Työntekijät voivat periaatteessa perustaa Kiinassa ammattiliiton. Silloin työnantajalle syntyy velvollisuus maksaa kaksi prosenttia henkilöstön palkoista kommunistisen puolueen johtamalle yrityskohtaiselle ammattiliitolle, joka vetää paikallista toimintaa.
Tällaista näennäistä ammattiliittoa eivät kuitenkaan johda työntekijät vaan yhtiö itse. Tämän vuoksi Kiinassa on liikehdintää työntekijöiden omaehtoisen järjestäytymisen puolesta.
Saudit kielsivät ammattiliitot
Maailman arvokkain yhtiö on saudiarabialainen öljyntuottaja Saudi Aramco. Sillä on etäisesti ammattiliittoa muistuttava työkomitea, joka periaatteessa vastaa työehdoista.
Saudi-Arabia oli kieltänyt ammattiliitot lailla mutta salli niiden perustamisen 2010-luvulla. Käytännössä niitä ei vielä ole. Maailman työjärjestö ILO totesi raportissaan vuonna 2018, ettei maan hallinto ole toimittanut raportteja työmarkkinajärjestöjen toiminnasta.
Maan työntekijöistä suuri osa on vierastyöläisiä. Kansainvälisten säädösten ja jopa maan oman työlainsäädännön rikkominen on yleistä.
Työkomiteoista ei ole työehtoasioissa juuri apua, sillä komiteoihin osallistuvat työntekijöiden lisäksi työnantaja ja maan hallituksen edustaja.
Teksti: Janne Luotola
Kuva: Joni Hanibutt /Mostphotos