Ammattikorkeakouluilla ei ole vielä omaa työehtosopimusta.
Insinööri-lehti työmarkkinat

YTN tavoittelee työehtosopimusta ammattikorkeakouluihin

YTN aloittaa neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta Sivistystyönantajat Sivistan kanssa mahdollisimman pian.

Ammattikorkeakoulujen opettajilla, asiantuntijoilla ja esihenkilöillä ei ole tähän mennessä ollut omaa työehtosopimusta. He ovat kuuluneet yksityisen opetusalan yleissitovaan työehtosopimukseen, mutta siinä Ylemmät Toimihenkilöt YTN ei ole sopimusosapuolena.

Siksi YTN pyrkii neuvottelemaan nyt yli 10 000:lle ammattikorkeakoulujen työntekijälle uuden työehtosopimuksen.

– Tämä itsenäistäisi ammattikorkeakoulujen henkilökuntaa. Ammattikorkeakoulut ovat sivistystyönantajien alla iso työllistäjä, alan neuvottelija Petteri Oksa perustelee.

Tavoitteena on saada työehtosopimus valmiiksi mahdollisimman pian. Ensimmäistä varsinaista neuvottelupäivää ei ole vielä sovittu, mutta siitä on puhuttu alustavasti.

– Sivistystyönantajat Sivista on kutsunut OAJ:n ja YTN:n neuvottelemaan uudesta työehtosopimuksesta. Tervehdin tätä ilolla, koska aiemmin jäsenemme eivät ole tulleet edustetuiksi.

Nykyinen yksityisen opetusalan työehtosopimus päättyy maaliskuussa. Siihen mennessä ammattikorkeakoulujen henkilöstöllä on tarkoitus olla oma sopimuksensa.

– Uuden työehtosopimuksen sisältö tulee varmaan poikkeamaan teollisuuden työehtosopimuksista, koska ammattikorkeakoulut ovat omanlaisensa kokonaisuus. Tavoitteena on mahdollisimman hyvä sopimus, Oksa sanoo.

Yksityisen opetusalan toiminta käynnistettiin YTN:ssä elokuussa 2022. Sopimusalavastaavana YTN:ssä toimii Harri Westerlund.

Kuva: Janne Luotola