Insinööri-lehti talous

Yleiskorotuksen merkitys kasvoi ylemmillä toimihenkilöillä

Palkat kehittyivät hyvin niillä, jotka pitivät työnsä koronapandemian aikana.

Asiantuntija- ja esihenkilötyötä tekevillä keskiarvopalkka nousi kaksi prosenttia viime vuonna 4 917 euroon kuukaudessa, selviää Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n keräämästä datasta. Työelämään siirtyneiden mediaanialkupalkka oli 3 050 euroa kuukaudessa, jossa kasvua edellisvuodesta oli 30 euroa.

Koronaviruspandemian seurauksena osalla vuosiansiot laskivat lomautusten tai irtisanomisten takia.

– Palkka nousi tutkimukseen vastanneista 70 prosentilla ja noin neljällä prosentilla palkat puolestaan laskivat, sanoo tutkimusryhmän vetäjä Varpu Multisilta.

Yleiskorotuksen tai yrityskohtaisen palkankorotuksen sai hieman yli puolet ylemmistä toimihenkilöistä. Meriittikorotuksia sai 17 prosenttia, mikä on neljä prosenttiyksikköä edellistä vuotta vähemmän.

– Yleiskorotuksen merkitys ansiotason kasvuun on ylempien toimihenkilöiden kohdalla edelleen huomattava, kun meriittikorotuksia maksetaan alati vähenevälle joukolle. Tämä kannattaa pitää mielessä nyt, kun työnantajilla näyttää olevan entistä enemmän haluja irrottautua työehtosopimusten yleissitovuudesta ja sen myötä myös yleiskorotuksista, puheenjohtaja Teemu Hankamäki huomauttaa.

Ylempien toimihenkilöiden todellinen työaika on keskimäärin 39,8 tuntia viikossa, vaikka valtaosalla on sovittu 37,5 tunnin viikoista.

Matkapäivien määrä väheni noin 20 prosenttiyksikköä viime vuonna.

Raportti on luettavissa kokonaisuudessaan YTN:n sivuilla. Raportti on koottu loppusyksystä 2020.

Kuva: Michael Erhardsson /Mostphotos