Insinööri-lehti talous

Ennuste: Taantuma on jäämässä taakse

Suomen talouden taantuma on tutkimuslaitos Laboren mukaan jäämässä taakse.

Talouskasvu on hidasta kuluvana vuonna, mutta tutkimuslaitos arvioi sen kiihtyvän tulevina vuosina 2025–2026. Kuluvan vuoden bruttokansantuotteen kasvu on arviolta 0,4 prosenttia, ja vuosille 2025–2026 vastaavat luvut ovat 2,1 ja 2,0 prosenttia.

Yksityinen kulutus ja vienti vauhdittuvat, mutta julkinen talous on edelleen ongelmissa ja velkasuhteen tasapainottaminen vaatii lisätoimia.

Euroalueella toipuminen Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamista energiahintapiikistä ja tarjontahäiriöistä on käynnissä, mutta paremmat ajat ovat edessä.

Työmarkkinat ovat melko vakaat ennustejaksolla. Työttömyys pysyy vuoden 2023 lukemissa kuluvan ja seuraavan vuoden, mutta vuonna 2026 työttömyys kasvaa 7,4 prosenttiin. Työllisyydessä kehitys on vastaavaa, ja työllisten osuus työvoimasta laskee hallituksen työllisyystoimista huolimatta vuonna 2026.

Työn tuottavuus kehittyy suotuisasti, minkä vuoksi työllisyysasteen pudotus ei kanavoidu talousnäkymän heikentymiseen.

Viennissä käänne tapahtuu tänä vuonna. Vienti supistuu kuluvana vuonna 0,9 prosenttia mutta kääntyy vajaan kolmen prosentin kasvuun vuosina 2025–2026. Viennin näkymät kytkeytyvät tiiviisti kansainväliseen suhdannekehitykseen.

Inflaation odotamme hidastuvan merkittävästi viime vuoden korkeista luvuista.

Investoinnit puolestaan kärsivät etenkin rakentamisen ongelmista. Tämä painaa ennustetta kuluvan vuoden investoinneista -1,2 prosenttiin. Myöhemmin investoinnit kasvavat tällöin noin kolmen prosentin luokkaa.

Laboren ennuste on samansuuntainen kuin Insinööriliiton kahden viikon takainen ennuste. Eroa on tämän vuoden ennusteessa, joksi liitto ennustaa vielä 0,5 prosentin laskua.

Kuva: Esa Lähteenmäki /Mostphotos