Metropolia-ammattikorkeakoulun vanha päärakennus
Insinööri-lehti koulutus

Yamk-tutkinto nostaa ansioita tuhansilla euroilla

Ansiot voivat kasvaa selvästi, jos työelämässä suorittaa ylemmän amk-tutkinnon.

Tänään Palkansaajien tutkimuslaitoksen julkaisemassa tutkimuksessa tarkastellaan ylempien amk-tutkintojen työmarkkinavaikutuksia yksilötasolla. Tutkimuksen mukaan osallistuminen yamk-tutkinto-ohjelmiin on keskimäärin johtanut korkeampaan ansiotasoon.

Työllisyyteen tutkinto ei juuri vaikuta, sillä tutkinto suoritetaan yleensä työn ohessa.

Alle kymmenessä vuodessa luotu ammattikorkeakoulujärjestelmä tuottaa vuosittain enemmän korkeakoulutettuja kuin perinteinen yliopistosektori. Ensimmäiset yamk-tutkinnot suoritettiin vuonna 2004. Tutkintojen määrä on kasvanut tasaisesti, ja nykyisin määrä on suurin piirtein 3 000 vuosittain.

Lyhyellä aikavälillä yamk-ohjelmien tuotot ovat keskimäärin korkeammat naisilla kuin miehillä, ja koulutuksen tuotto on selvästi korkeampi terveys- ja sosiaalialalla kuin kaupallisilla tai tekniikan aloilla.

– Koulutus on hyvä investointi myös ammattikorkeakouluissa, sillä viisi vuotta yamk-koulutuksen aloittamisen jälkeen osallistujien palkkatulot ovat noin 2 900 euroa korkeammat kuin vertailuryhmän tulot, sanoo Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) erikoistutkija ja Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun professori Petri Böckerman.

Labour Economics -lehdessä julkaistun tutkimuksen on rahoittanut Suomen Akatemia. Tutkimusta ovat tehneet myös Mika Haapanen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta ja Christopher Jepsen Dublinin yliopistosta.

Kuva: Janne Luotola