VTT valmistaa koe-erää soluviljellystä kahvista.
Insinööri-lehti tekniikka

VTT vauhdittaa kahvin soluviljelyä

Tutkijat avasivat menetelmää, jolla uuttivat kahvia laboratoriossa kasvatetuista kahvikasvin soluista.

VTT tuotti ensimmäiset kahvierät laboratoriossaan Espoossa kaksi vuotta sitten. Tutkijat ovat nyt kuvanneet tiedelehdessä soluviljelmän perustamisen kahvipensaasta, paahtoprosessissa syntyvän aromin muokkaamisen, kofeiinimäärän, makuanalyysin sekä arviointipaneelin suorittaman aistinvaraisen arvioinnin.

Kahvin kysyntä on kasvussa, mutta kahvipapujen tuotantoa on vaikea kasvattaa ilmastonmuutoksen ja muiden ongelmien vuoksi. Solumaatalous helpottaa kestävää kahvintuotantoa ja lisää kasvatusmahdollisuuksia alueilla, joiden ilmasto ei sovellu kahvipavun kasvatukseen.

Laboratoriokasvatus voi nopeuttaa kahvintuotantoa merkittävästi. Perinteisin menetelmin kasvatetusta kahvista saadaan 1–2 satoa vuodessa, kun taas laboratoriossa voidaan kasvattaa uusi solukahvierä kuukaudessa.

Kaupan hyllylle laboratoriokahvi ei ole vielä tulossa. Kaupallistaminen vaatisi kokonaisen ekosysteemin. Tutkijat toivovat, että prosessin avaaminen tieteellisessä artikkelissa innostavat ekosysteemin luomiseen.

Kuva: VTT