Hallitus tehnyt periaatepäätöksen, joka sitouttaa valtion ja kunnat merkittävästi edistämään energia-, ympäristö- ja cleantech-ratkaisuja. Periaatepäätöksen mukaan valtiolla ja kunnilla on velvollisuus ottaa huomioon vihreän teknologian ratkaisut kaikissa julkisissa hankinnoissa.
Tämän lisäksi tavoitteena on suunnata jopa 350 miljoonaa euroa uusiin teknologisiin hankintoihin. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren mukaan päätökset ovat merkittäviä askeleita kotimaisen cleantech-liiketoiminnan kehittämisessä.
– Julkisten hankintojen osuus on 20 prosenttia bruttokansantuotteestamme. Jo kansantalouden näkökulmasta on erittäin hienoa, että nyt rahasumman käyttöä aletaan aidosti pohtia strategisesti. Julkisia hankintoja tulee käyttää yhteiskunnallisten tavoitteiden toteuttamiseen, eikä nähdä niitä vain teknisenä harjoituksena julkisten sektorin tuotteiden ja palveluiden ostamisessa, Vapaavuori toteaa.
Prosentti hankinnoista cleantech-ratkaisuihin
Suomen valtio ja kunnat tekivät julkisia hankintoja viime vuonna yli 35 miljardilla eurolla. Periaatepäätöksen tavoitteena on, että prosentti eli noin 350 miljoonaa euroa tästä käytetään uusiin cleantech-ratkaisuihin. Painopisteet ovat jätehuolto, liikenneratkaisut, energian tuotanto sekä rakennusten energiatehokkuus. Hallitus edistää hankintojen toteutumista toimimalla itse esimerkin näyttäjänä, luomalla kannusteita, aktivoimalla edelläkävijäkuntia ja perustamalla cleantech-ratkaisuja tukevan neuvontapalvelun.
– Koko periaatepäätöksen tavoitteena on, että julkisissa hankinnoissa tulisi siirtyä uusien ratkaisujen edistämiseen sen sijaan, että tyydytään vanhoihin tapoihin. Myös iso julkinen sektorimme on haastettava uuden luomiseen. Tällä tavalla saamme myös referenssejä kotimarkkinoilla yrityksille, mikä puolestaan auttaa yrityksiä kansainvälitymisessä. Vientiriippuvaiselle Suomelle tämä on tärkeä hanke, Vapaavuori korostaa.
Energia- ja ympäristöteknologiaan perustuva cleantech on yksi nopeimmin kasvavista liiketoiminta-alueista Suomessa. Viime vuonna alan yhteenlaskettu liikevaihto oli 24,6 miljardia euroa ja kasvua edellisestä vuodesta oli 15 prosenttia.